Prizor iz predmestja Aten. Foto: EPA
Prizor iz predmestja Aten. Foto: EPA

Gasilci pravijo, da je na hribovitem otoku s slabo vidljivostjo težko spraviti požar pod nadzor. Trije menihi iz samostana sv. Davida so zavrnili evakuacijo, so sporočili gasilci. Vsi prebivalci iz okoliških vasi so domove zapustili.

Eden izmed menihov je za tiskovno agencijo ANA po telefonu dejal, da se dušijo v dimu. Plameni okoli samostana so visoki od 30 do 40 metrov, je dejal, poroča Guardian.

Policija je medtem sporočila, da bodo menihe prisilili v evakuacijo, če bodo njihova življenja ogrožena.

Posledice požara v atenskem predmestju Varibobi. Foto: EPA
Posledice požara v atenskem predmestju Varibobi. Foto: EPA

S tamkajšnjim požarom se bojuje okoli 100 gasilcev s sedmimi helikopterji in letali. Tamkajšnji politiki pa opozarjajo na pomanjkanje denarja.

Župan mesta Limni Giorgos Capurniotis je državne oblasti pozval k okrepitvi zračnih in kopenskih sil, da ne bi tvegali življenj prebivalcev.

Namestnik župana Mantudiuja Argiris Laskos pa je dejal, da tam ni zračnih sil, ki bi gasile požare. "Najmanj 150 hiš je bilo požganih," je pojasnil.

Otok Evbeja je oddaljen okoli 200 kilometrov od Aten, kjer pa se več kot 500 gasilcev z več kot desetimi letali in petimi helikopterji bojuje s požarom v predmestju.

V predmestju Varibobi je bilo uničenih okoli deset hiš, okoli deset poslovnih prostorov, barov in počitniških domov pa je močno poškodovanih. Tam jim je požar uspelo spraviti pod nadzor.

100 gasilcev se bojuje z ognjem tudi v Olimpiji, rojstnem kraju olimpijskih iger. Pomagajo jim trije helikopterji in dve letali. Župan Giorgos Georgopulos je pozval k več podpore iz zraka.

Požari v Grčiji so izbruhnili med vročinskim valom. Strokovnjaki opozarjajo, da podnebno segrevanje povečuje pogostost in intenzivnost takšnih požarov.

Turčija je zaradi obsega požarov zaprosila za evropsko pomoč. Foto: EPA
Turčija je zaradi obsega požarov zaprosila za evropsko pomoč. Foto: EPA

Erdogan: Turčija se spopada z najhujšimi požari v zgodovini

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo dejal, da se država spopada z najhujšimi požari v zgodovini. Velike površine obalnih gozdov so se spremenile v pepel, poroča Reuters.

Na obalah Egejskega in Sredozemskega morja so požari prisilili tisoče domačinov in turistov, da so zapustili domove in hotele. Od prejšnjega tedna je v požarih umrlo osem ljudi.

Vlada se spoada s kritikami zaradi počasnosti in obsega odziva.

Ministrstvo za gozdarstvo je sporočilo, da več kot teden dni od izbruha prvih požarov v državi divja še 16 požarov.

Evropska agencija za požare je sporočila, da je v zadnjih dveh tednih v Turčiji zgorelo več kot trikrat toliko površine, kot je pogori v povprečnem letu.

Župan mesta Bodrum Muhammet Tokat je opozoril, da je ogenj dosegel termoelektrarno vzhodno od mesta. Elektrarno so že evakuirali.

Okoljevarstveni aktivisti medtem opozarjajo na nevarnost, če bo v požaru nenadzorovano začel goreti uskladiščeni premog. Rezervoarje z vnetljivim materialom so sicer preventivno izpraznili.

Turčija je zaprosila za evropsko pomoč. Španija in Hrvaška sta poslali letala, pomoč je prišla tudi iz Rusije, Ukrajine, Azerbajdžana in Irana.

Opozicijske stranke medtem kritizirajo vlado in predsednika Erdogana zaradi krčenja sredstev za boj proti požarom v zadnjih letih. Več tisoč ljudi poziva k odstopu Erdogana.