Prizor iz kraja Castel Bolognese v Italiji. Foto: Reuters
Prizor iz kraja Castel Bolognese v Italiji. Foto: Reuters

Na Hrvaškem so razmere najbolj kritične v Karlovcu in Hrvaški Kostajnici. Gladini rek Korana in Kolpa upadata, poroča hrt.hr. Po neuradnih informacijah je popustil nasip ob Savi v Sisku. Karlovec je obiskal hrvaški premier Andrej Plenković, ki je poudaril, da zavarovalnice hiš na nekaterih območjih ne želijo zavarovati, zato je treba paziti, kje se gradijo hiše. Ob tem je dejal, da so razmere boljše kot v preteklih dneh. "Karlovec je tradicionalno žrtev poplav. Del mesta smo ubranili," je dejal in poudaril, da so razmere pod nadzorom. Izredne razmere so razglasili v Petrinji, kjer je vodna gladina Kolpe dosegla 950 centimetrov.

V Ogulinu je v sredo poplavilo zavetišče za živali, v katerem je bilo 90 psov.

Na Hrvaškem se je od 14. do 18. maja več kot 4000 gasilcev odzvalo na 1411 intervencij.

V BiH-u vodna gladina rek upada

Na zahodu Bosne in Hercegovine, kjer so o poplavah poročali od ponedeljka, se razmere umirjajo, saj danes poročajo o upadanju ali stagniranju višine gladin rek, tudi Sane in Une. Prebivalce prizadetih območij je razveselilo tudi to, da v noči na danes ni bilo močnejših padavin, danes pa ne dežuje, poroča sarajevski portal klix.

Poplave, ki žrtev niso zahtevale, so povzročile veliko gmotno škodo. Zaradi poplav so stanje naravne nesreče razglasili v celotnem Unsko-sanskem kantonu, potem ko so ga razglasili v mestih Bihać in Sanski most. Prizadeta območja bo danes obiskal premier Federacije BiH-a Nermin Nikšić, potem ko je vlada te entitete BiH-u v sredo za prizadeta območja odobrila pol milijona konvertibilnih mark (okoli 250.000 evrov).

Poplave tudi v Srbiji, največ dežja v Zrenjaninu

Močno deževje pa je v sredo popoldne zajelo večji del Srbije, zaradi česar je sledilo izlivanje manjših rek in poplav. V številnih mestih je v samo nekaj urah padlo 20 litrov dežja na kvadratni meter. Največ dežja je padlo v Zrenjaninu na severozahodu države, 53 litrov na kvadratni meter, poroča srbski portal N1.

Gasilci so posredovali na območju Novega Sada in Beočina, v Sremskih Karlovcih, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi in Valjevu, so sporočili s srbskega notranjega ministrstva.

Močno neurje s točo je po 19. uri zajelo Novi Sad, kjer je bilo poplavljenih več ulic, dva človeka pa sta bila poškodovana, poroča srbska javna televizija RTS. S strehe poplavljenega avtomobila so v mestu evakuirali dva človeka, enega pa z območja, kjer je bilo poplavljenih več poslopij. V mestu dežuje tudi danes, a manj močno. V Novem Sadu in Zrenjaninu je padala tudi toča v velikosti oreha, v občini Koceljeva pa so bile poplavljene ulice in več deset hiš. Hidrometeorološki zavod je opozoril, da obstaja nevarnost, da bo Sava v petek poplavljala pri Šabcu.

Pomoč starejšim v Ceseni. Foto: EPA
Pomoč starejšim v Ceseni. Foto: EPA

V Italiji večmilijardna škoda

Kot smo poročali, so hude poplave prizadele severno italijansko deželo Emilijo - Romanjo, kjer je v dveh dneh po zadnjih podatkih umrlo 13 ljudi. V treh dneh je padlo za pol leta dežja, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec. Škoda na kmetijskih površinah še ni ocenjena, bo pa šla v milijarde. Država je prizadetemu področju že namenila deset milijonov evrov, sledilo jih bo še dvajset – kar pa še zdaleč ne bo zadoščalo za odpravo škode.

Predsednik dežele Emilija - Romanja Stefano Bonaccini je obseg opustošenja primerjal s tistim ob potresu. Dejal je, da škoda, ki jo je povzročilo neurje, znaša več milijard evrov. Od vlade je zahteval hitro pomoč, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada, ki bo poplave obravnavala na seji v torek, namerava prizadetim nameniti davčne oprostitve in odlog plačila posojil. Ob tem je zaradi vremena veliko težav na cestah. Promet je ustavljen na 450 cestah v širšem pasu med Bologno in Ancono, je še poročal Petrovec.

Samo med mestoma Forli in Rimini je po podatkih italijanskega kmetijskega združenja Coldiretti škode za 1,5 milijarde evrov. Skupno je poplavljenih 37 občin, bregove je prestopilo 21 rek, še 22 jih je tik pred razlitjem. Iz apeninskega dela regije so poročali o 250 zemeljskih plazovih, od tega 150 večjih. V mestu Faenza so se ljudje zatekli na strehe hiš, nekatere so reševalci evakuirali s helikopterji.

Italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida je zagotovil, da bo vlada z odlokom in primernimi sredstvi hitro zagotovila pomoč občinam za sanacijo škode po najhujših padavinah v 30 letih. Kmetijska združenja zahtevajo takojšnje sprejetje interventnega zakona, kot je bil sprejet po potresu, ki je območje prizadel leta 2012.

Minister za okolje Gilberto Pichetto je napovedal, da bo italijanska vlada Evropsko komisijo prosila za sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V nekaterih krajih so že začeli čiščenje. Po poročanju medijev je na prizadeta območja prišlo na pomoč več tisoč prostovoljcev. Kot je poročala Ansa, ki se sklicuje na italijansko energetsko podjetje Enel, je bilo danes dopoldne brez elektrike še 27.000 odjemalcev.

V najbolj prizadetih pokrajinah Ravenna in Forli-Cesena ter mestu Bologna okoli 700 električarjev skuša ponovno vzpostaviti elektriko, medtem ko so prebivalcem elektriko začasno zagotovili tudi s 170 električnimi generatorji.

Dež je večinoma prenehal v sredo popoldne, a so zaradi poplav morali danes evakuirati še tri vasi. Skupno so doslej evakuirali več kot 20.000 ljudi.

Čeprav dež po napovedih ne bo močan, pa je civilna zaščita zaradi možnosti širjenja poplav v nižinah in zemeljskih plazov v gorskih in hribovitih območjih za petek znova razglasila rdeči alarm v pokrajinah Ravenna, Forli-Cesena in Rimini ter v mestu Bologna.

Hude posledice poplav v Italiji, BiH-u in na Hrvaškem