Predvsem na jugu države bosta jutri mogoča tudi poledica in žled. Foto: BoBo
Predvsem na jugu države bosta jutri mogoča tudi poledica in žled. Foto: BoBo
Ljubljana
Na PIC-u posebej opozarjajo, naj bodo vozila, zlasti tovorna, primerno očiščena. Foto: MMC RTV SLO
Največ snega danes na Goriškem

Prvi delovni dan v letu sta zaznamovala sneženje in zimski mraz. Na Goriškem je po dolinah zapadlo okoli pet centimetrov snega, v višje ležečih krajih več kot deset.

Ponoči se bo sicer prehodno delno zjasnilo, do jutra pa se bo večinoma spet pooblačilo. Zjutraj bo lahko ponekod megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -3, ob morju okoli 0 stopinj Celzija.

Jutri dopoldne pa se bodo na zahodu spet začele pojavljati padavine, ki se bodo razširile nad vso Slovenijo. Sprva bo deževalo le ob morju in na Goriškem, drugod snežilo, nato bo na Primorskem in predvsem po nižinah jugovzhodne Slovenije sneg prehajal v dež.

Predvsem na jugu države bosta mogoča tudi poledica in žled, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso). Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem od 3 do 7 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno, občasno bodo mogoče rahle padavine. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in suho. V petek bo oblačno, predvsem na jugu države bo občasno rahlo deževalo.


Na pot z očiščenimi vozili
Zaradi padavin previdnost na cestah ne bo odveč.

Prometnoinformacijski center (PIC) voznike poziva, naj hitrost prilagodijo razmeram na cestah, prav tako pa naj se od doma nikar ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. Dodatna previdnost na cestah je potrebna tudi zaradi posipnih in plužnih skupin, PIC voznikom svetuje, naj držijo varnostno razdaljo in jih ne prehitevajo.

Na PIC-u posebej opozarjajo, naj bodo vozila, zlasti tovorna, primerno očiščena. Če namreč sneg ostane na vrhu kesonov tovornih vozil, lahko čez noč pomrzne, kosi ledu pa lahko nato med vožnjo padejo na vozišče, kar je zelo nevarno, pojasnjujejo.

Ob tem dodajajo še, da so na Primorskem v teh dneh opazili voznike brez zimskih pnevmatik, ki so se izgovarjali, da imajo verige v prtljažniku.

Največ snega zapadlo v Kočevju
Sicer je največ snega v nedeljo čez dan zapadlo na jugovzhodu države.

Po podatkih Arsa je bila zvečer v Kočevju 19 centimetrov debela snežna odeja, v Novem mestu 18, v Črnomlju pa je bilo 17 centimetrov snega. V Postojni je bila snežna odeja debela 15 centimetrov, v Ljubljani 14, Celju osem, Slovenj Gradcu šest, na mariborskem letališču pa štiri centimetre. Pobelilo je tudi dele Severne Primorske.

Največ snega danes na Goriškem