Šiveluč bruha prve oblake pepela in dima. Foto: Reuters
Šiveluč bruha prve oblake pepela in dima. Foto: Reuters

Na Kamčatki je kar 29 aktivnih ognjenikov, ki so del obsežnega "ognjenega obroča" v Tihem oceanu s pogostimi potresi in izbruh. Večino ognjenikov na ruskem polotoku obdajata samo redko poseljen gozd in tundra, zato ne predstavljajo tveganja za lokalno prebivalstvo, lahko pa izbruhi ogrozijo letalski promet.

Trenutno šest ognjenikov na severovzhodu Rusije trenutno kaže znake povečane aktivnosti. Med njimi je najvišji ognjenik v Evraziji Kjučevska Sopka, ki je začel bruhati prejšnji četrtek.

Ruski vulkanologi se sicer pripravljajo predvsem na izbruh največjega ognjenika Šiveluč. Najaktivnejši kamčatski ognjenik je v zadnjih 10.000 letih izbruhnil vsaj 60-krat.

Mogočni ognjenik sestavljata Stari Šiveluč na 3283 metrih nadmorske višine in nižji Mladi Šiveluč na 2800 metrih nadmorske višine, kjer so opazili, da se ognjenik najverjetneje pripravlja na izbruh.

Žareča kupola. Foto: Reuters
Žareča kupola. Foto: Reuters

Aleksej Ozerov, direktor Inštituta za vulkanologijo in seizmologijo na Daljnem vzhodu Ruske akademije znanosti, je v nedeljo povedal, da je kupola vulkana postala zelo vroča.

"Kupola ponoči žari skoraj z vseh strani. Po pobočjih se kotalijo rdeče vroče lavine s temperaturo 1000 stopinj Celzija," je opisal dogajanje. Poleg tega so na vzhodni obali otoka zaznali najmanj dva potresa, od tega enega z magnitudo 5,7 na globini 21 kilometrov.

Skupina za odzivanje na vulkanske izbruhe na Kamčatki (KVERT) je posvarila pred veliko verjetnostjo izbruha. Ognjenik sicer od leta 1999 redno bruha, vendar so mogočnejši izbruhi plina, pepela in kamenja redki, nazadnje se je tak izbruh zgodil leta 2007.

"Emisije pepela predstavljajo zelo veliko nevarnost za letalstvo. Turisti se morajo vzdržati obiska območja vulkana v radiju 25 kilometrov," pa so opozorili iz Inštituta za vulkanologijo.