Ognjeniška dejavnost na La Palmi se krepi. Foto: Reuters
Ognjeniška dejavnost na La Palmi se krepi. Foto: Reuters

Ognjenik Cumbre Vieja je 50 let miroval, nato pa je prejšnjo nedeljo znova izbruhnil in nič ne kaže, da se bo umiril. V soboto je visoko v zrak znova bruhal živo rdečo lavo.

Strokovnjaki menijo, da se je začela nova, eksplozivnejša faza ognjenika, kar dokazuje tudi nova odprtina, ki se je pojavila zahodno od glavnega kraterja. Z brezpilotnimi letalniki so ugotovili, da ima stožec na vrhu ognjenika razpoke. "To ni tako neobičajen pojav. Krater ne zmore več držati lastne teže in pojavijo se razpoke. Točno to se je pri našem ognjeniku zgodilo ponoči," je dejal vulkanolog Miguel Angel Morcuende.

Iz ognjenika je že zletelo na tisoče ton lave, zato je bilo uničenih več kot 200 hiš, skoraj 6000 ljudi se je moralo umakniti na varno. Na otoku La Palma živi 83.000 ljudi.

Zaradi vse močnejših izbruhov in vse več dima v ozračju so letališče na otoku zaprli. Delavci pepel pometajo z vzletno-pristajalne steze, vsi poleti pa so do preklica odpovedani, zato so se številni potniki preusmerili v pristanišče, saj skušajo z La Palme s trajektom oditi na sosednji otok Tenerife, od tam pa z letalom na celino.

Obupani so tudi domačini, ki v nekaterih vaseh že ves teden ne morejo loviti rib.

Izbruh ognjenika ni zahteval hujših poškodb ali smrti, je pa močno prizadel turistično sezono na otoku. Prav tako je ogroženih 15 odstotkov nasadov banan.