Huda ura v Kočevju.

Po ponedeljkovi t. i. supercelični nevihti, ki je pustošila po Vrhniki, Brezovici, Velikih Laščah, Ribnici in Kočevju, gasilci odstranjujejo posledice neurja. Kočevje bo obiskal tudi minister za okolje Simon Zajc, ki se bo srečal s podžupanom Romanom Hrovatom, poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom ter z občinsko civilno zaščito in gasilci.

Sorodna novica Veter, toča, nalivi: "Praktično vse šole v občini so poškodovane"

Najhuje je bilo okoli 18. ure v Kočevju, kjer so gasilci posredovali kar 50-krat. Voda je vdirala v kleti, veter je razkrival strehe. Na ceste se je podrlo okrog 30 dreves, glavna cesta med Ljubljano in Kočevjem je bila nekaj časa zaprta. Poveljnik tamkajšnje Civilne zaščite Antun Gašparac je o razmerah v občini povedal, da je neurje prišlo zelo hitro, veter pa je lomil drevesa, voda pa je zalivala objekte in kleti.

Na delu je bilo sto gasilcev z 19 vozili, dvema avtodvigaloma in avtolestvijo. Gasilci so črpali vodo iz kletnih prostorov približno 12 objektov ter začasno prekrili in zaščitili poškodovane strehe. Čistili so tudi ceste in prehode, saj je bil podrtih več dreves. Veter in silovit naliv pa sta zamašila odtoke, tako da se je voda nato zbirala na cestiščih.

Močni nalivi, toča in veter v sunkih so težave povzročali tudi v občinah Borovnica, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Ig, Jezersko, Ribnica, Velike Lašče, Vrhnika in Žiri. Meteorna voda je zalila številne objekte, poplavilo je tudi več cest. Močan veter je podiral drevesa in odkrival strešne kritine stanovanjskih in drugih objektov.

V sredo bodo padavine ponehale

V torek zjutraj in dopoldne bo na Primorskem še deloma jasno, drugje pa pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe. Popoldne se bo povsod pooblačilo, plohe in tudi posamezne nevihte bodo pogostejše. Na Primorskem se bodo nevihte nadaljevale tudi v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem okoli 27 stopinj Celzija.

V sredo zjutraj bodo padavine ponehale, dopoldne se bo povsod razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V četrtek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Razmeroma sveže bo. V petek bo spet bolj spremenljivo s plohami in popoldne tudi nevihtami.

Neurja z močnim vetrom, nalivi in točo so tudi v nedeljo popoldne zajela osrednji in vzhodni del Slovenije. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo najhuje v občinah Rogatec, Rogaška Slatina, Zagorje ob Savi in na Ptujskem. Tam si je razmere danes ogledala ministrica Aleksandra Pivec in dejala, da so ocene povzročene škode zelo skrb vzbujajoče.

Kočevje. Foto: TV Slovenija
Kočevje. Foto: TV Slovenija