Na Direkciji za vode po ogledu obalnega pasu ocenjujejo, da se količina naplavljenih odpadkov med prazniki ni bistveno povečala v primerjavi s stanjem pred mesecem dni. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Na Direkciji za vode po ogledu obalnega pasu ocenjujejo, da se količina naplavljenih odpadkov med prazniki ni bistveno povečala v primerjavi s stanjem pred mesecem dni. Foto: Radio Koper/Lea Širok
V koprskem mandraču danes ni več opaziti plavajočih odpadkov. Foto: Radio Koper/Lea Širok
onesnaženje, Koper
Steffé je pojasnil, da so v preteklih dneh največje količine odpadkov opazili med Izolo in Koprom ter v koprskem mandraču. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Čiščenje smeti v Krajinskem parku Strunjan
Arturo Steffe o onesnaženju in čiščenju morja
Čiščenje smeti v morju se nadaljuje

Koprski mandrač in kopališče so delavci koprske Marjetice očistili. Zbrali so osem kubičnih metrov naplavin. Izolska Komunala je pobrala štiri kubične metre, piransko Okolje pa je medtem očistilo mestni mandrač, kjer je bilo onesnaženje največje. Zdaj čistijo v Strunjanu.

Na Direkciji RS za vode po ogledu obalnega pasu ocenjujejo, da se količina naplavljenih odpadkov v času praznikov ni bistveno povečala v primerjavi s stanjem pred mesecem dni. Napovedujejo, da bodo v okviru koordinacije služb na morju še naprej budno spremljali razmere na morju. Če se bo količina odpadkov do petka bistveno povečala, bodo obalni pas začeli čistiti takoj, če ne, pa bodo počakali na načrtovano čiščenje pred poletno turistično sezono.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je za STA povedal, da gre za širšo težavo tega dela Sredozemlja. Odstranjevanje smeti, ki jih je naplavilo v slovensko morje, bo po njegovem mnenju trajalo, dokler bosta veter in morski tok odpadke nosila k nam. Odpadki namreč ne izvirajo iz Slovenije, pač pa gre za težavo severnega Jadrana in širše Sredozemlja, ko tokovi odpadke zanesejo v določeno smer. Po nekaterih ocenah smeti izvirajo iz reke Pad oz. severa Italije, je dodal prvi mož uprave za pomorstvo, ki je spomnil, da so še pred sezono poskrbeli, da je bila slovenska obala popolnoma očiščena.

Podroben pregled dogajanja na odprtem morju
"Danes, kot vidimo, se je stanje dosti izboljšalo. Upravljavci so svoje delo odlično opravili. Mi na morju smo tudi poskrbeli, kolikor je bilo v naših močeh, da smo počistili vsaj večje dele. Zavedamo se, da nismo počistili še vsega, vendar so naši fantje še zmeraj na morju. Bolj podrobno pregledujejo tudi, kaj se dogaja na odprtem morju, na delu, kjer se, kot so nam javili z letalskega centra, nahaja večja količina odpadkov. Kaže, da so se tudi tam zaradi vetra malo razširili in niso več tako na gosto plavajoči. Pričakujemo, da se bodo v naslednjih dneh spet pojavili, ampak smo pripravljeni tudi na to,"
je o stanju na odprtem morju povedal Arturo Steffé z Uprave za pomorstvo.

Steffé je pojasnil, da so v preteklih dneh največje količine odpadkov opazili med Izolo in Koprom ter v koprskem mandraču, kamor se je z vetrovi in delno tudi tokovi stekal pas smeti, vejevja in druge nesnage.

Odpadkov na morju ne morejo popolnoma zajeziti
In kdaj so dobili prve informacije o onesnaženju? "Mi smo že v nedeljo, 29. aprila, na morju opazili, da se pojavljajo plastični odpadki oziroma smeti. Niso bile tako pogoste. Prve slike smo dobili v ponedeljek, iz zračnega nadzora, potem so nas tudi sami občani opozorili, da plava večja količina smeti. Šli smo na morje in od takrat smo vsak dan redno to čistili, kolikor je bilo seveda v naših močeh." A kot dodaja Steffé, jih popolnoma zajeziti na morju ne morejo: "Tudi če bi postavili baraže, sta to plastika in PVC, ki se potopita pol metra pod vodo in nadaljujeta pot naprej. Samo če bi postavili neke mreže oziroma lovilce, bi bila to neka rešitev, ampak je to nesmiselno, ker so bili samo pasovi v teh tokovih in se je nekako vse končalo tukaj na obali. Lažje je čistiti tukaj na obali."

Uprava za pomorstvo zdaj tudi ni dovolj opremljena za takšne posege, saj je, kot pojasnjuje Steffé, "naše plovilo, ki bi bilo primerno za takšno čiščenje, v okvari in tudi dotrajano. Imamo pa že naročeno novo, ki bo januarja naslednje leto prišlo v Slovenijo in bo nadomestilo dotrajano."

Po poročanju STA-ja so čistilno akcijo napovedali tudi v Krajinskem parku Strunjan. Akcija, s katero nameravajo očistiti krajinski park od območja pod Belvederjem pa vse do Strunjanskih solin, bo potekala v soboto od 9. ure dalje na zbirnih mestih na kopališču Strunjan oz. baru Canvedin in parkirišču pod Belvederjem. Udeležencem bodo zagotovili brezplačno parkiranje, vrečke za smeti in rokavice ter malico po čiščenju.

Čiščenje smeti v Krajinskem parku Strunjan
Arturo Steffe o onesnaženju in čiščenju morja
Čiščenje smeti v morju se nadaljuje