Obilne padavine so v nedeljo sprožile plaz nad krajevno cesto v Čemšeniku v občini Zagorje. Na cesto se je vsulo okrog 250 kubičnih metrov zemljine in odrezalo cestno povezavo eni družini. Zato so danes ostali doma na prisilnem dopustu in počitnicah. Občinske službe obljubljajo, da bodo cesto očistle in zagotovile prevoznost. Foto: Gregor Naglav
Obilne padavine so v nedeljo sprožile plaz nad krajevno cesto v Čemšeniku v občini Zagorje. Na cesto se je vsulo okrog 250 kubičnih metrov zemljine in odrezalo cestno povezavo eni družini. Zato so danes ostali doma na prisilnem dopustu in počitnicah. Občinske službe obljubljajo, da bodo cesto očistle in zagotovile prevoznost. Foto: Gregor Naglav
Obilne padavine so sprožile plaz
Neprevozna cesta v Čemšeniku v občini Zagorje. Foto: Gregor Naglav
Plaz
nad krajevno cesto v občini Zagorje. Foto: Gregor Naglav
Največ preglavic je povzročala reka Reka. Foto: RTV SLO

Po navedbah Agencije za okolje so se pretoki večine rek po Sloveniji ponoči začeli umirjati, tudi reke Reke, ki je včeraj povzročala največ preglavic.

Narasle vode terjale življenje
V Srednjem Doliču v občini Mislinja je včeraj popoldne deroča voda odnesla 35-letno domačinko, ki naj bi ji spodrsnilo pri prečkanju potoka ob domači hiši. Reševalci so njeno truplo našli sinoči na začetku reke Pake, približno 200 metrov od mesta, kjer je padla v vodo.

Največ preglavic je povzročala reka Reka
Z obilnimi padavinami se je v nedeljo spopadalo tudi približno 150 gasilcev desetih prostovoljnih društev in številni pripadniki Civilne zaščite iz občin Ilirska Bistrica in Loška dolina.

Največ preglavic na Ilirsko-bistriškem je kot po navadi povzročala reka Reka ter podivjani hudourniški potok Sušak. Gasilci so pomagali lastnikom 40 objektov, voda, ki je poplavila skladišče tovarne Lesonit, pa je k sreči prizanesla vsaj proizvodnim prostorom.

Po podatkih zasebne meteorološke postaje Golják nad Zabičami je tam v 24 urah padlo neverjetnih 300 litrov dežja na kvadratni meter.

V Loški dolini je padlo 85 litrov vode na kvadratni meter. Gasilci so pomagali pri približno 30 objektih, voda pa je zalivala predvsem kleti in garaže. Cestna povezava do vasi Šmarata je bila okrog 20. ure prekinjena, tako da tam za prevoz ljudi s čolnom skrbijo gasilci.

V Loški dolini in na Bistriškem so bile prekinjene številne cestne povezave, stanje pa se je ponoči začelo umirjati.

Poplavljena tovarna Svea
Hudourniki so na območju Zasavja upadli in se večinoma vrnili v struge. Dežurne službe so že zagotovile prevoznost regionalnih in lokalnih cest. V Zagorju so, kot je povedal direktor zagorske komunale Aleksander Grčar včeraj, zaradi naraščajočih vod in že delno poplavljenega dvorišča na območju Svee, kjer je tudi mestna toplarna, iz preventivnih razlogov ustavili mestno kotlarno.

Brez ogrevanja je ostalo slabih 970 gospodinjstev, ki pa zaradi postopnega ohlajanja vodov upada temperatur skoraj niso zaznali. Mestno toplarno v Zagorju so ponovno zagnali ob tretji uri zjutraj.

V Celju je tako meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov, posredovali pa so celjski poklicni gasilci. Priskočili so na pomoč občanu, ki je med izčrpavanjem vode doživel srčni napad.

Veliko težav so imeli tudi v Lazah pri Velenju, kjer je bližnji potok zaradi nanosa in zabitja mostu prestopil bregove in ogrožal gospodarsko poslopje. V Vinski gori pri Velenju je meteorna voda začela ogrožati gasilski dom. Na Prešernovi ulici v Velenju pa je narasla Paka odnesla gradbeni oder pri gradbišču mostu.

Sprožilo se je več zemeljskih plazov, ki so ponekod zaprli ceste.