Postopno zmanjševanje poplavljenih območij je tako pričakovati šele v prihodnjih dneh. Foto: Goran Rovan
Postopno zmanjševanje poplavljenih območij je tako pričakovati šele v prihodnjih dneh. Foto: Goran Rovan
Razgled - Julijske Alpe s Triglavom.
V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov. Stopnja nevarnosti je ocenjena na četrto po evropski petstopenjski lestvici. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Razlitje
V torek znova pričakujemo več padavin. Foto: Goran Rovan

Zlasti v ravninskem svetu Pomurja in Podravja so še razlivanja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov. Reke na tem območju - Ledava, Ščavnica, Velika Krka in Pesnica - pa že upadajo. Še vedno poplavljata Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v spodnjem toku na območjih pogostih poplav, na spletni strani Agencije za okolje Republike Slovenije (Arso) piše vremenoslovec Janez Polajnar.

Poplavljene površine na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo v Pomurju in Podravju so se prehodno začele zmanjševati, a se bodo v torek in sredo zaradi vnovičnih padavin na tem območju predvidoma znova povečevale. Upadati bosta začeli reki Krka in Ljubljanica, poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa pa se bodo v prihodnjih dneh še ohranjale.

Če nameravate na pot, preverite informacije o razmerah na cestah in vremensko napoved.

Voda zalila kleti, plaz podrl drevo
V zadnjih 12 urah so imeli gasilci in reševalci zaradi padavin kar nekaj dela. V nedeljo zvečer je zaradi zemeljskega plazu na gospodarski objekt v naselju Šafarsko v občini Razkrižje padlo drevo, kar je povzročilo gmotno škodo na objektu in v bližini parkiranem osebnem vozilu. V Dornavi so gasilci PGD-ja Dornava izčrpali vodo iz poplavljene kleti stanovanjske hiše, v Višnji Gori je voda vdrla v kletne prostore stanovanjske hiše, zalila pa je tudi klet v Šmihelu. V kraju Hudeje v občini Trebnje pa so gasilci PGD-ja Trebnje izvlekli kombinirano vozilo, ki je obtičalo na razmočeni gozdni poti.

Nad 2500 m skoraj pet metrov snega
Na Arsu dodajajo, da je v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov. Stopnja nevarnosti je ocenjena na četrto po evropski petstopenjski lestvici, drugje in v Julijcih pod okoli 2000 metri pa na tretjo.

Na 2500 metrih je v Julijcih kar do okoli 480 centimetrov večinoma mehkega in rahlega snega, na 1500 metrih do 310 centimetrov in na 1000 metrih od 70 do okoli 90 centimetrov. S strmejših pobočij se bodo prožili številni manjši in srednje veliki plazovi nesprijetega snega. Plaz je mogoče sprožiti tudi ob majhni dodatni obremenitvi snežne odeje na strmih in srednje strmih pobočjih, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

V torek in v noči na sredo bo občasno spet snežilo - zapadlo bo lahko do 20 centimetrov snega.

Letos rekordne količine podzemnih voda
Letos rekordne količine podzemnih voda