Sezona klopov se je že začela. Foto: Pixabay
Sezona klopov se je že začela. Foto: Pixabay

Na inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so imeli lani kar 92 odstotkov več prijav obolenj z lymsko boreliozo kot leto poprej. Okoli 200 primerov je bilo klopnega meningoencefalitisa (KME), to je kar 68 odstotkov več kot leto prej. Najučinkovitejši ukrep proti tej okužbi je še vedno cepljenje. Letos poteka že tretje brezplačno cepljenje za odrasle, ki dopolnijo 49 let, in otroke, ki letos dopolnijo 3 leta. Sicer je največ primerov obeh bolezni na Gorenjskem in Koroškem.

Sorodna novica "Če želimo znižati populacijo klopov, moramo znižati populacijo jelenjadi in srnjadi"

"Klopi se širijo in jih ne najdemo le v gozdovih, temveč vrtovih, parkih, travnikih in tudi tam obstaja možnost okužbe, kar pa se tiče precepljenosti v Sloveniji, je pa ta še vedno nizka, nekje se ocenjuje med 10 do 12 odstotki, kar seveda bistveno ne zmanjšuje števila primerov, recimo, če povem samo primer, Avstrijci, ki so imeli kampanje, kjer so promovirali cepljenje in ga tudi financirali, so število primerov zmanjšali iz 600 in 700 na nekaj 10 primerov," je za TV Slovenija pojasnil Karl Turk z NIJZ-jeve območne enote Maribor.

Slovenija sodi med države z najvišjo pojavnostjo klopnega meningoencefalitisa in lymske borelioze v Evropi. Na NIJZ-ju letno zabeležijo okoli 4000–7000 primerov lymske borelioze in v zadnjem desetletju povprečno 170 primerov KME-ja na leto.

Kako preprečimo vbod klopa?

Na NIJZ-ju svetujejo, naj se na sprehodih in izletih v naravo pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, dolgi rokavi, zaprta obutev). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na njih laže opazimo. Namažemo se z repelentom, ki odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se oprhamo in umijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo.

Pozor, sezona klopov se je že začela