Narava
slice
Foto: V Avstraliji zaradi suše sredi zime divjajo gozdni požari
Razmere še slabša močan veter, 16. avgust 2018 ob 13:42 V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales se je, čeprav so tam sredi zime, razdivjalo okoli 80 požarov, s katerimi se bori več kot 800 gasilcev. Najmanj 30 požarov še vedno ni pod nadzorom.
Zaradi podnebnih sprememb v gozdovih smreko nadomeščajo listavci
38
12. avgust 2018 ob 14:02 Podnebnim spremembam se v Sloveniji gozdarji prilagajajo tako, da smreke vedno bolj nadomeščajo z listavci, kot sta bukev in gorski javor.
Če bi vsi živeli kot Slovenci, bi vsako leto porabili za skoraj tri planete naravnih virov
160
1. avgust 2018 ob 18:52 Človeštvo je do današnjega dne porabilo vse naravne vire, ki jih je imelo na razpolago za tekoče leto, odslej se zadolžujemo pri prihodnjih generacijah.
Alpe Adria Green s pritožbo nad zakon o Triglavskem narodnem parku
4
31. julij 2018 ob 10:32 Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je vložila ustavno pritožbo na novelo zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP), ki je v veljavi od oktobra lani.
Unesco razglasil Biosferno območje Mura
21
26. julij 2018 ob 20:12 Na letni konferenci programa Unesca Človek in biosfera je bilo v sredo v Palembangu v Indoneziji razglašeno Biosferno območje Mura.
Foto: Iskanje preživelih v opustošenem letovišču Mati Grški premier Aleksis Cipras je katastrofalni požar na grškem polotoku Atika, v katerem je umrlo 80 ljudi, označil za "nepredstavljivo tragedijo".
13
Po predlogu bodo lahko lovci odstrelili 175 medvedov in 11 volkov Lovci bodo od začetka oktobra do konca septembra 2019 lahko odvzeli 200 medvedov in 11 volkov, na okoljskem ministrstvu, ki bedi nad populacijo zveri, namreč opažajo, da se tako število medvedov kot ...
62
Po Ljubljanskem barju lomastijo medvedi Na območju med Vnanjimi Goricami in zavetiščem na Gmajnicah živijo dve medvedki z mladiči in samec.
68
Foto: Lava iz ognjenika Kilauea uničuje zgradbe na svoji poti Uničujoča lava iz ognjenika Kilauea je dosegla naselje hiš na ulici Kaupuli, skupno pa je uničila že 890 hektarjev površin, s čimer je majski vulkanski izbruh postal najbolj uničujoč v zadnjih ...
6
Foto: Evropski dan parkov – v naravo, v park! 24. maja praznujemo evropski dan parkov. Namen dneva je poudariti pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, in ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.
1
Ohranjanje biodiverzitete mora biti prioriteta Na slovenskem ozemlju je prisotnih okoli 24.000 rastlinskih in živalskih vrst, od tega je okoli 8.00 živalskih in 66 rastlinskih endemičnih vrst, značilnih torej le za tukajšnje kraje.
4
Svet na pobudo Slovenije praznuje svetovni dan čebel Danes prvič praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga na slovenski predlog razglasili Združeni narodi v upanju, da se zaščiti opraševalko, od katere je odvisna tretjina svetovne pridelave hrane. 20.
23
Foto: Na Havajih evakuacija zaradi izbruha ognjenika Kilauea Na Havajih je v četrtek izbruhnil ognjenik Kilauea, zato so evakuirali več kot 10.000 ljudi. Ognjenik, ki je izbruhnil po več četrtkovih potresih, v zrak bruha lavo in pepel.
19
Katastrofa v zgornjegorenjskih gozdovih se bo, kot kaže, nadaljevala Lansko leto je bilo za gozdove na zgornjem Gorenjskem najslabše doslej, letos pa žal ne kaže nič bolje. Po decembrskem vetrolomu na pospravilo čaka še velika večina podrtih dreves.
15
Prebujajo se medvedi, pse v gozdu imejte na povodcih Medvedi počasi zapuščajo svoje brloge, zato je večja možnost, da se ljudje srečajo s to največjo slovensko zverjo. Izogibajte se krajev, kjer so lahko brlogi, psov pa ne spuščajte s povodcev.
20

Kazalo