Falcon 9, raketa podjetja SpaceX, je v vesolje ponesla napravo s kratico Tempo (Spremljanje onesnaževanja troposferskih emisij).

Merilna naprava v velikosti pralnega stroja, ki jo opisujejo kot kemijski laboratorij v malem, bo gostovala na komunikacijskem satelitu Intelsat v geostacionarni orbiti.

Na višini 35.786 kilometrov se bo Tempo uskladil z vrtenjem Zemlje, kar pomeni, da bo ves čas ostajal nad isto lokacijo – Severno Ameriko.

"V geostacionarni orbiti so običajno vremenski in komunikacijski sateliti, vendar do zdaj tam še ni bilo instrumenta za merjenje kakovosti zraka," je za tiskovno agencijo AFP pojasnila Caroline Nowlan, atmosferska fizičarka iz Centra za astrofiziko Harvard & Smithsonian.

Spremljanje onesnaženja do soseske natančno

Znanstveniki bodo s pomočjo naprave lahko spremljali raven različnih onesnaževalcev in njihovih virov natančneje kot kadar koli prej, poroča Deutsche Welle. Naprava bo lahko merila onesnaženost ozračja do prostorske ločljivosti desetih kvadratnih kilometrov, torej do ravni posamezne soseske.

Vodja projekta Tempo Kevin Daugherty je sporočil, da bo instrument onesnaženost in kakovost zraka nad Severno Ameriko meril vsako uro, in sicer "vse od Portorika do katranskega peska v Kanadi".

"Izboljšanje življenja na Zemlji"

"Misija Tempo je več kot le preučevanje onesnaževanja, gre za izboljšanje življenja na Zemlji," je sporočil vodja Nase Bill Nelson. "S spremljanjem učinkov vsega, od prometa v prometnih konicah do onesnaženja zaradi gozdnih požarov in ognjenikov, bodo podatki Nase pomagali izboljšati kakovost zraka po vsej Severni Ameriki in zaščititi naš planet," je dodal.

Podatke bodo uporabljale Agencija za varstvo okolja (EPA), Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) in druge agencije, pristojne za boj proti onesnaževanju ozračja.

40 odstotkov Američanov podvrženih onesnaženju

Tempo bodo zagnali konec maja ali na začetku junija, prve podatke bo začel pošiljati oktobra, javnosti pa bodo na voljo šele aprila prihodnje leto. Med onesnaževalci, ki jih bodo spremljali, bodo dušikov dioksid, ki nastane pri zgorevanju fosilnih goriv, formaldehid in ozon.

Po podatkih ameriškega združenja za pljuča več kot 40 odstotkov prebivalstva ZDA oz. 137 milijonov ljudi živi v krajih z nezdravo stopnjo onesnaženosti z delci ali ozonom. Onesnaženost zraka je kriva za približno 60.000 prezgodnjih smrti na leto.