Na območju Paškega Kozjaka se je sprožil manjši usad. Ekipe so na terenu, kjer ugotavljajo škodo in odpravljajo posledice neurja, pravijo v občini Velenje. Foto: Mestna občina Velenje
Na območju Paškega Kozjaka se je sprožil manjši usad. Ekipe so na terenu, kjer ugotavljajo škodo in odpravljajo posledice neurja, pravijo v občini Velenje. Foto: Mestna občina Velenje

Po podatkih regijskih centrov za obveščanje so obravnavali 43 dogodkov v 18 občinah.

Sorodna novica Nevihte s točo v vzhodnem delu države

Nevihtne celice so najprej nastale na območju Pohorja in Kozjaka, pozneje je neurje doseglo Mislinjsko dolino in Celje. Lokalno je padla večja količina dežja in toče, ki je ponekod povzročila škodo na sadnem drevju in vrtninah.

V občini Makole je naliv uničil rastlinje, voda je ponekod ogrožala hiše. Največja zrna toče so bila velika kot oreh, v pičlih 15 minutah je bilo rastlinje uničeno. Voda je stekla tudi v notranjost nekaterih hiš.

V Gabrskem v občini Trbovlje so gasilci s folijo prekrili okoli tisoč kvadratnih metrov zemeljskega plazu, ki ogroža stanovanjsko hišo. Na tamkajšnjem pokopališču pa se je zaradi zamašenega prepusta hudourniška voda razlivala po grobovih, gasilci pa so s protipoplavnimi vrečami in pregradami preusmerili vodo v strugo.

V Juršinci so gasilci očistili 200 metrov cestišča in 200 kvadratnih metrov dvorišča, kamor je meteorna voda nanesla blato in gramoz. Tudi v Gabrniku v isti občini so morali očistiti 200 metrov cestišča.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Gasilci so morali posredovati v Starošincih v občini Kidričevo, kjer je zalilo klet, kar nekaj dela pa so imeli tudi v občini Majšperk, kjer so med drugim iz dveh gospodarskih objektov, ene farme in petih stanovanjskih objektov izčrpali vodo in očistili cestišče med Grdino in Kosovim sedlom. V Kupčinjem Vrhu in Stopercah so se sprožili trije plazovi.

V Strmcu pri Sv. Florjanu v občini Rogaška Slatina se je sprožil plaz, ki je deloma zasul traktor, parkiran ob gospodarskem objektu. Gasilci so kraj pregledali in ugotovili, da gre za plaz dolžine 18 metrov in širine šest metrov, ki so ga prekrili s folijo.

Meteorna voda je v nedeljo popoldne med drugim zalila tudi več objektov na območju občin Velenje, Gornji Grad, Tabor in Celje.

Nevihte po državi

Zaradi deževja, ki ga je ponekod spremljala tudi toča, se je sprožilo tudi pet zemeljskih plazov, od tega je en zemeljski plaz zasul tudi traktor, ki je bil parkiran ob gospodarskem objektu. Zaradi vetra pa se je podrlo nekaj dreves.

Kot sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, so bili aktivirani gasilci iz 35 prostovoljnih in dveh poklicnih gasilskih enot. Čistili so tudi meteorne jaške, prečrpavali vodo iz poplavljenih cestnih podhodov, preusmerjali tokove vode in postavljali protipoplavne vreče ter tako preprečili zalitje objektov, s cestišč odstranjevali naneseno zemljino in iz vodotokov odstranjevali nanesene naplavine.

Občasne padavine se bodo pojavljale tudi danes.