Neurja na vzhodu države

Agencija za okolje opozarja, da bodo nevihte tudi v večernem času. Toča je že klestila v nekaterih krajih v vzhodni Sloveniji. O neurju med drugim poročajo iz Velenja, Lenarta, Pesnice, Ruš, Gornjega Grada, Trbovelj.

V ponedeljek bo večinoma oblačno, občasno bo deževalo. Na Primorskem bo pihala čez dan šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem okoli 22 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Še bo pihala šibka burja. V sredo bo oblačno, dež pa bo od zahoda zajel vso Slovenijo.

Nad srednjo Evropo in Alpami je območje enakomernega zračnega tlaka. Od zahoda doteka k nam v višinah občasno nekoliko bolj vlažen zrak.

Sobotna toča v Celju. Foto: MMC RTV SLO
Sobotna toča v Celju. Foto: MMC RTV SLO

V soboto zvečer toča v vzhodni Sloveniji

V soboto zvečer je bilo najhuje v Celju, Trbovljah, Preboldu, Zagorju ob Savi, Taboru, Mariboru in Šentilju. Gasilci so iz objektov črpali meteorno vodo ter s cest in vodotokov odstranjevali naplavine. Podrtih je bilo več dreves, sprožilo se je tudi šest zemeljskih plazov.

Kot so sporočili s Centra za obveščanje RS, so bili regijski centri obveščeni o 41 dogodkih. Gasilci 24 prostovoljnih gasilskih enot in dveh poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, čistili so meteorne jaške, postavljali protipoplavne vreče, s cestišč odstranjevali naneseno zemljino in iz vodotokov odstranjevali nanesene naplavine.

V Potoški vasi se je zaradi naplavin zabil most. Gasilci so preusmerili tok vode in varovali ogrožene hiše pred zalitjem. V naselju Knezdol je en plaz poškodoval lokalno cesto, ki je do nadaljnjega neprevozna, drugega pa so gasilci pokrili s folijo ter na več lokacijah postavili protipoplavne vreče in preprečili vdor vode v objekte. Na Sveti Planini se je plaz sprožil na cesto, so med drugim navedli.

Po podatkih Agencije RS za okolje so v soboto zvečer in ponoči nekoliko narasle reke v porečju Drave, Savinje in Save Bohinjke ter reke v Zasavju in Posavju. Danes se pretoki večinoma zmanjšujejo, proti večeru in v noči na ponedeljek pa lahko ob močnejših nalivih narastejo in se predvsem v vzhodni polovici Slovenije razlijejo. V ponedeljek bodo reke še nekoliko narasle, v torek pa bodo upadale.