V Lützerathu se je po navedbah policije zbralo 2000 protestnikov. Foto: Reuters
V Lützerathu se je po navedbah policije zbralo 2000 protestnikov. Foto: Reuters

Podnebni aktivisti so se utaborili v zapuščenem naselju, ki naj bi ga zaradi širitve prihodnji teden začeli podirati. V Lützerathu, ki je v Nemčiji že prerasel v simbol upora proti fosilnim gorivom, se je zbralo približno 2000 ljudi, je sporočila aachenska policija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na območju je tudi večje število policistov.

Vidna nemška okoljska aktivistka Luisa Neubauer je za nemško tiskovno agencijo DPA povedala, da Lützerath predstavlja konec "običajnega pristopa". Podnebne spremembe so po lanskem poletju z rekordnimi temperaturami in gozdnimi požari postale jasno vidne. "Politiki si tega še ne upajo priznati, civilna družba pa si," je dejala in dodala, da se mora "uničevanje nemške politike in gospodarstva ustaviti".

Postavljanje barikad. Foto: Reuters
Postavljanje barikad. Foto: Reuters

Nemški energetski velikan RWE je na podlagi sporazuma z nemško vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika lignita na prostem Garzweiler II. Zrušenje je prvotno grozilo šestim vasem na območju, a so v sporazumu petim prizanesli. Zaselek Lützerath, ki ga sicer sestavlja samo nekaj hiš, pa nameravajo porušiti, da bi naredili prostor za izkopavanje.

Aktivisti bodo vztrajali šest tednov

Okoljski aktivisti, združeni v Iniciativo Lützerath, so sporočili, da nameravajo vas pred zrušenjem braniti šest tednov. Tiskovna predstavnica Dina Hamid je dejala, da nameravajo zasesti obstoječe zgradbe in postaviti hišice na drevesih, poroča Deutsche Welle.

Na območju so načrtovali tudi koncert skupine AnnenMayKantereit, ki pa so ga zaradi ugotovitve policije, da lokacija zaradi nestabilnih tal ob puščanju vode ni varna, prestavili na drugo prizorišče.

Policija namerava protestnike razgnati po 10. januarju

Nemška policija je po neuradnih informacijah odločena prekrižati načrte aktivistom. Po poročanju časopisa Der Spiegel je policija iz vse Nemčije ponudila okrepitve za nalogo odstranjevanja aktivistov z območja naselja, ki se bo začelo po 10. januarju.

Okrepljena policijska prisotnost. Foto: Reuters
Okrepljena policijska prisotnost. Foto: Reuters
Sorodna novica Nemčija se pri zelenem prehodu zanaša na Norveško, njen vodik in tehnologijo za zajemanje ogljika

Iz internega zapisnika, ki ga je dobil časopis, naj bi bilo razvidno, da nameravajo regionalne oblasti tja poslati "od 10 do 15" enot s približno po sto policisti. 14. januarja je sicer v naselju načrtovan še en velik protest, navaja AFP.

Nemčija se je vrnila k premogu

Nemčija je zaradi energetske krize, ki jo je sprožila ruska invazija v Ukrajini, znova zagnala zaprte termoelektrarne. Čeprav se država zateka k premogu, da bi zmanjšala pritisk na plinske elektrarne, oblasti trdijo, da ne nameravajo odstopiti od svojega cilja, da do leta 2030 premog prenehajo uporabljati.

Vendar podnebni aktivisti trdijo, da vlada še vedno ne stori dovolj, da bi dosegla pariški podnebni cilj, skladno s katerim je treba zadržati globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo.