Največ škode je na vrtninah in oljnih bučah, te so skleščene do 70-odstotno. Foto: Patricija Recek
Največ škode je na vrtninah in oljnih bučah, te so skleščene do 70-odstotno. Foto: Patricija Recek
Gasilci, gasilski avto
V intervencijah na Koroškem je sodelovalo 313 gasilcev, toča pa po do zdaj znanih podatkih ni povzročila večje škode. Foto: BoBo
toča
Nočna krajevna neurja so ohladila ozračje, a tudi poškodovala več kot 100 objektov in poplavila nekatere ceste. Foto: Patricija Recek
false
Kot je za Radio Slovenija povedal dežurni na centru za obveščanje Franc Vide, je zaradi vetra in toče poškodovanih več kot 100 objektov, poškodovani so elektrovodi, podrlo se je več dreves, zaradi udara strel so zagoreli štirje objekti, meteorna voda je zalila nekaj kleti stanovanjskih in proizvodnih objektov in cest, a večje škode ni povzročila. Foto: BoBo

Po prvih podatkih svetovalcev Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota so trajni nasadi in vinogradi v omenjenih občinah ponekod poškodovani od 30- do 50-odstotno, ponekod tudi popolnoma uničeni.

Največ škode je na vrtninah in oljnih bučah, te so skleščene do 70-odstotno. Toča je uničevala tudi krompir in čebulo, pri koruzi je svoje prispeval še močan veter, ki jo je lomil.

Kot je na prizadetem območju povedal kmetijski svetovalec Jože Cigan, so na srečo pšenico večinoma že pospravili v silose, tako da je ostalo nepožete med pet in deset odstotki, škoda na tej pa je 70-odstotna, saj je večina zrnja na tleh.

Tudi na Kmetijskem gospodarstvu Lendava, največjem pridelovalcu na tem območju, so že pospravili 75 odstotkov pšenice, ki so jo imeli na 11 tisoč hektarjih, močno pa je poškodovana njihova ajda, prizadeta je tudi polovica koruze, in to od 10- do 60-odstotno.

Občinske komisije za naravne nesreče naj bi v prihodnjih dneh popisale škodo, prizadete pridelke pa bodo čim prej poškropili s fungicidi, da bi ustavili njihovo propadanje, vendar je vprašanje, koliko bo to pomagalo, še pravijo kmetijski strokovnjaki.

Težave tudi na Koroškem
Polne roke dela so imeli gasilci na Koroškem. Neurja z nalivi so v sredo in v noči na četrtek so povzročila precej težav, tudi v nekaterih podjetjih. Meteorna voda je zalila proizvodne prostore podjetij Metal Ravne in Stroj Radlje, prav tako upravne in proizvodne prostore Žage v Šentjanžu.

V večernem neurju je v slovenjgraški občini v naselju Pameče voda zalivala stanovanjske objekte in gospodarsko poslopje, ceste, strela je udarila v stanovanjski objekt in uničila električno napeljavo. Na dveh lokacijah so zaradi naraslih potokov s protipoplavnimi vrečami preprečili poplavljanje stanovanjskih objektov. Posredovali so gasilci, ki so črpali vodo iz stanovanjskih objektov in s pomočjo delovnega stroja čistili zamašene cestne prepuste.

Voda je kletne prostore in lokalne ceste zalivala tudi v Kotljah in na Prevaljah. Tam je bilo okoli 21. ure zaradi naraslega potoka na Nicini ogroženih več stanovanjskih objektov. Posredovali so prevaljski gasilci, ki so narasli potok prekopali in preusmerili ter preprečili zalitje stanovanjskih objektov. Podobno so trbonjski gasilci posredovali na Sv. Danijelu v občini Dravograd, kjer je narasli hudournik prav tako ogrožal stanovanjsko hišo, gospodarsko poslopje in žago.

Neurje s točo je prizadelo tudi občino Muta, kjer so intervencijske službe prav tako imele zelo veliko dela. Podobno je bilo v občini Radlje ob Dravi, kjer je voda poplavila več stanovanjskih objektov in zaklonišče. Gasilci iz več društev so pomagali s črpalkami prečrpati vodo, s protipoplavnimi vrečami so preprečili zalitje objektov, očistili kletne prostore in preusmerili tok naraščajočega potoka.

Gasilci so imeli polne roke dela
Gasilci in druge intervencijske službe so na terenu še danes, prečrpavajo vodo iz zalitih prostorov podjetij Metal Ravne, Stroj Radlje in Žage v Šentjanžu. Občina Dravograd je v sredo zvečer zaradi hudega neurja aktivirala tudi občinski štab civilne zaščite, saj je voda zalivala stanovanjske objekte in ceste. Gasilci so posredovali na več lokacijah in iz zalitih objektov črpali vodo, čistili zamašene jaške in s protipoplavnimi vrečami preprečili zalitje stanovanjskega objekta.

Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Trbonje-Vuhred med Dravčami in Trbonjami, promet je oviran tudi na cesti Dravograd-Radlje pri Sv. Boštjanu, poroča prometnoinformacijski center. Na cesto proti mejnemu prehodu Radelj je nanosilo večjo količino zemlje in kamenja, del cestišča pa je odtrgalo.

Spet bo bolj vroče
Na agenciji za okolje napovedujejo, da bo danes sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo od zahoda delno razjasnilo. Na Primorskem bo precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 26, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

V petek bo precej jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 28, na Primorskem do 30 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in spet nekoliko bolj vroče. V nedeljo popoldne bo v gorah kakšna nevihta.

Koroški gasilci še na terenu
Neurje uničilo poljščine in trte
Koroški gasilci še na terenu
Neurje uničilo poljščine in trte