Gasilka brigada Koper je imela največ dela s podrtimi drevesi in odkritimi strehami, veter pa je podrl tudi nekaj drogov. Foto: Radio Koper
Gasilka brigada Koper je imela največ dela s podrtimi drevesi in odkritimi strehami, veter pa je podrl tudi nekaj drogov. Foto: Radio Koper
Nevihta, strele
Agencija RS za okolje (Arso) je zabeležila okoli 15.000 udarov strel, na severovzhodu države pa je na manjšem območju padala tudi toča. Po podatkih Arsa je sicer največ težav povzročil nevihtni piš, ki je podiral drevesa, odkrival strehe in prenašal lažje predmete. Foto: Pixabay

Voda je ponoči zalivala objekte, veter pa je odkrival strehe, podiral drevesa in lomil veje. Zaradi posledic neurja so bile ponekod težave tudi v prometu.

O odkritih strehah, podrtih drevesih in polomljenih vejah poročajo iz Idrije, Maribora, Krškega, Novega mesta, Brežic, Črnomlja, Dobrepolja in Loške doline. Močni sunki vetra so po podatkih uprave za zaščito in reševanje povzročali težave tudi v Cerknici, Divači in Hrpeljah - Kozini ter v ljubljanski občini.

Veliko težav je veter ponoči povzročal ob morju, kjer so gasilci opravili več kot 100 intervencij, največ dela pa so imeli s podrtimi drevesi. Vetrolom je težave povzročal tudi v kampih. Padla drevesa so poškodovala avtomobile. V ankaranskem kampu Adria so morali nekaj gostov preseliti v hotel.

Poziv k prekuhavanju vode
Na Gorenjskem so težave povzročali predvsem močni nalivi. Obilno deževje je ponoči zalivalo objekte tudi v Črnomlju, Medvodah, Novi Gorici, Železnikih in Sežani.

Gorenjski gasilci so zaradi poplavljanja meteorne vode od sredinega večera posredovali več kot 20-krat. Največ dela so imeli s črpanjem vode iz kleti in čiščenjem odtokov, nekatere objekte so zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Na območju Kranja je meteorna voda zvečer zalivala kleti tudi v treh večstanovanjskih objektih.

Iz Komunale Kranj so uporabnike, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnega sistema Nova vas v naseljih Preddvor in Tupaliče obvestili, da je zaradi kaljenja vodnih virov treba vodo za pitje, pripravo hrane in druga gospodinjska opravila prekuhavati. V kolikor je voda motna jo je treba predhodno prefiltrirati.

Povečana verjetnost zemeljskih plazov
Geološki zavod zaradi obilnejših padavin opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodni in severozahodni Sloveniji, plazovi pa so mogoči tudi drugje. Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje v tleh, posebno pozornost pa naj namenijo svežim razpokam v opornih zidovih, posedanju in zdrsu zemljine ter na znake zamakanja vode na zemljišču.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo slabo vreme z občasnimi plohami in nevihtami še nadaljevalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija. Nestabilno vreme z občasnimi padavinami bo ostalo vse do konca tedna, več dežja bo znova v soboto, ko nas bo prešla hladna fronta.

Težave tudi na Hrvaškem
Močno neurje je v sredo popoldne zajelo tudi dele Hrvaške. V popoldanskih urah je neurje najprej zajelo severozahodne in vzhodne dele Hrvaške, na posameznih območjih, kot so Zagreb, Velika Gorica, Sisak in Požega, je padala tudi toča, ponekod velika kot oreh.

Največ škode je bilo na strehah, podrta so tudi številna drevesa, za kratek čas je v nekaterih naselij zmanjkalo elektrike.

Neurje se je v večernih urah razširilo še na hrvaško obalo. Posebej močan veter, ki je pihal s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, in nalivi so bili v Savudriji, Umagu in Novigradu, je poročal novičarski portal ipress.rtl.hr. Manjši zračni vrtinci so izruvali stoletna drevesa, med katerimi so nekatera padla na parkirane avtomobile. Glavna cesta med Umagom in Savudrijo je bila zaradi padlih dreves zaprta. Prebivalci pa so poročali tudi o zalitih kleteh, odkritih strehah, porušenih dimnikih in prevrnjenih kioskih, so zapisali na spletni strani mesta Umag.

Močan dež je povzročil poplavo v središču mesta Cres na istoimenskem otoku, morje pa je nekajkrat poplavilo tudi obalo v Starem Gradu na Hvaru, je poročal portal dalmacijadanas.hr.