Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Več žara, manj gozdov - ali veste, kaj jeste?

Nizozemski kmetje nasprotujejo novim okoljskim predpisom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida, zaradi katerih bi številni kmetje lahko ostali brez dela. Vlada se je v skladu z Naturo 2000 odločila, da se bodo emisije na osnovi dušika morale zmanjšati v razponu od 12 odstotkov do 95 odstotkov. To pa bi vplivalo na kmete, saj sta gnoj in kmetijska gnojila glavna vira onesnaževanja.

Ob pričakovanem 40-odstotnem zmanjšanju emisij pa bodo morali tudi zmanjšati število goveda, in sicer za 30 odstotkov.

V znak podpore nizozemskim kmetom so pristanišča v državi blokirali tudi ribiči, zaradi česar niso mogli izpluti trajekti na skoraj vse Waddenske otoke ob severni obali države, kar je povzročilo daljše zamude.

Kmetje preprečujejo dostop do trgovinskih skladišč

V ponedeljek je policija v Heerenveenu uporabila solzivec in policijske pse, s katerimi je poskusila razgnati kmete, ki so s traktorji zaprli dovoz do distribucijskega centra trgovinske verige Lidl. Trije so bili aretirani.

Policija je protestnike umaknila tudi v Sneeku, skupno jih je bilo oglobljenih približno 200.

S traktorji in velikimi balami sena so že pred dnevi blokirali distribucijske centre veleblagovnic, zaradi česar so danes ponekod police popolnoma prazne.

Distribucijski centri so bili zabarikadirani tudi v torek. Nizozemska trgovinska veriga Coop je opozorila na "množično zavrženost hrane in prazne police" v trgovinah.

V Groningenu pa se je pojavila skrb glede varnosti, saj so kmetje zabarikadirali tamkajšnji most.

Streljanje na traktoriste

Policija v severni Friziji pa je danes sporočila, da se je zgodil incident, v katerem so izstrelili opozorilne strele in neposredno ciljali na traktor, ki se je umaknil iz skupine preostalih traktoristov. V streljanju ni bilo ranjenih.

Policija trdi, da je poskusila ustaviti vozilo, ki da je poskusilo zapeljati med policijska vozila in policiste.

Vladni načrti: do 70 odstotkov manj CO2

Nizozemska vlada namerava na 131 ključnih območjih – številna so blizu naravnih rezervatov – zmanjšati izpuste dušikovega oksida za 70 odstotkov, s čimer bi dosegli zastavljene podnebne cilje do leta 2030.

Nizozemski kmetje so v zadnjih tednih nekajkrat že protestirali proti vladnim načrtom za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida, med drugim se jih je 22. junija več tisoč zbralo v osrednjem delu Nizozemske.

Čeprav načrt zajema različna področja, vključno z gradbeništvom, so ukrepi za omejitev amonijaka, ki nastaja v živinoreji, glavni del vladnih načrtov.

Premier: Na žalost ni druge izbire

Premier Mark Rutte je na začetku junija dejal, da bo vladni načrt za zmanjšanje izpustov dušikovega oksida močno vplival na kmete. "Ta sektor se bo spremenil, ampak na žalost nimamo izbire, zmanjšati moramo izpuste dušikovega oksida," je takrat dejal.