Teden vremensko zaznamujeta sneg in dež. Foto: BoBo
Teden vremensko zaznamujeta sneg in dež. Foto: BoBo

Že ponoči je nad Slovenijo prišla nova snežna pošiljka, snežilo je predvsem po nižinah Gorenjske in Koroške ter v nekaterih delih osrednje Slovenije. Padlo je do 15 centimetrov snega. Moker sneg in neustrezna oprema sta znova povzročila zdrse tovornjakov.

Vendar pa je bila pretekla noč mirnejša kot v ponedeljek, ko so v manj kot dveh urah našteli več kot 30 zdrsov tovornih vozil, kar je še dodatno upočasnilo promet in oviralo plužne skupine.

Vremenoslovec Andrej Velkavrh je dejal, da bo sneg tudi v prihodnjih dneh južen in moker, a bodo količine manjše, zato ni pričakovati takšnih težav zaradi snegolomov kot v ponedeljek.

Nova pošiljka padavin, močnejše bodo na jugu, vzhod morda ostane kopen

Popoldne so se znova začele pojavljati padavine. Po nižinah je najprej deževalo, nato je dež prešel v sneg. Že v prvem delu noči bodo padavine oslabele in večinoma ponehale. V večjem delu Slovenije naj bi po pričakovanju vremenoslovcev znova padlo od 5 do 10 cm snega, več seveda v višjeležečih krajih, kjer bo temperatura nižja. Po nižinah je sneg znova moker.

Največ padavin je pričakovati na skrajnem jugu države, kjer lahko predvsem nekoliko višje pade blizu 20 cm snega. Na vzhodu bo snega znova najmanj, lahko da bo ostalo kopno, pravijo na agenciji za okolje, kjer ob tem dodajajo, da je pot majhnih ciklonov nad Jadranom včasih nepredvidljiva, zato je končno stanje lahko tudi drugačno.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem na zahodu in jugu bodo nastajale krajevne plohe, deloma snežne. Lahko bo tudi zagrmelo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8, ob morju do 10 °C.

V četrtek bo oblačno, v notranjosti Slovenije bo rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. V petek in v soboto bo zmerno do pretežno oblačno z burjo na Primorskem.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob novozapadlem snegu opozorila o nevarnosti snežnih plazov

V razmerah z veliko novozapadlega snega je znatna nevarnost snežnih plazov, ob tem opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Svetujejo, da vsak pred zimsko turo za izbrano območje preveri stopnjo nevarnosti snežnih plazov, kar omogoča tudi spletna stran projekta Crossrisk. Poleg tega pa na agenciji priporočajo tudi uporabo aplikacije Varsom Regobs, s katero je mogoče zapisati lastna opažanja o snežnih razmerah, hkrati pa omogoča pregled opazovanja drugih.

Kot so sporočili z Arsa, se približno 90 odstotkov plazovnih nesreč zgodi, ko nekdo sproži plaz. Plazovi se največkrat zgodijo na pobočjih z naklonom med 30 in 45 stopinjami. Največ nesreč se zgodi na osojnih legah. Ob tem na agenciji poudarjajo, da je za reševanje ključnih prvih 15 minut, saj je takrat od 80 do 90 odstotkov ponesrečencev še živih.

Nočno sneženje manj obilno kot včeraj

Na previdnost v gorah v zimskih razmerah pa opozarja tudi gorski reševalec, alpinistični inštruktor in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi, s katerim je Zavarovalnica Generali v okviru pobude Najboljše ravnanje je tvoje ravnanje organizirala spletni seminar. Po besedah gorskega reševalca je zdrs eden od najpogostejših vzrokov nesreč pozimi v gorah, pri vsakem vzponu se zato morata upoštevati varnost in težavnost.

Dolgoročno in tik pred načrtovano turo pa je treba preveriti tudi vremenske razmere. Pred odhodom na zimsko turo je po njegovih besedah treba poskrbeti za pravilno rabo gorske opreme, dobro pripravljenost, ustrezno znanje in izkušnje, primerna oblačila in ustrezno napolnjen nahrbtnik. Previdnost svetuje predvsem pri uporabi derez. Male derezice priporoča za sredogorje, medtem ko so za visokogorje primerne le 12-zobe dereze v kombinaciji s cepinom. Za še varnejši korak v gorah v času zimskih razmer pa priporoča tudi vključitev v katero od planinskih društev.