Medtem ko je v zahodni Sloveniji še deloma jasno, so se na vzhodu države zbudili v precej zimsko jutro. Tako bo še ves dan, napovedujejo vremenoslovci, ki ob tem opozarjajo še na to, da se bo burja spet okrepila, predvsem v Vipavski dolini lahko preseže hitrost do 100 km/h. Tudi drugod bo vetrovno. Do srede zvečer bodo sunki vetra na severovzhodu dosegli 70 km/h.

Sneg rahlo naletava tudi v Posavju. Foto: MMC RTV SLO
Sneg rahlo naletava tudi v Posavju. Foto: MMC RTV SLO

"Zdaj smo pod vplivom najhladnejšega zraka v celem zimskem obdobju," je vremenoslovec Brane Gregorčič v pogovoru za Radio Slovenija na kratko pojasnil trenutno vremensko dogajanje.

"Danes sneg naletava predvsem na vzhodnem obrobju Slovenije, torej od Štajerske proti Beli krajini, tako bo tudi čez dan, ponoči in jutri pa bo tega sneženja več in lahko nekoliko pobeli kar precejšen del osrednje Slovenije. To se bo nadaljevalo še tja do četrtka sredi dneva, ko bo z dotokom toplejšega zraka ta sneg po nižinah začel prehajati v dež," je razložil in dodal: "Dnevna zimska epizoda."

"Se bo pa postopno otoplilo do konca tedna, v petek do 8 stopinj, v nedeljo pa že spet 15 stopinj, tudi jutranje temperature ne bodo pod ničlo," je še poudaril dežurni vremenoslovec.

Vremenska napoved

Najnižje jutranje temperature bodo v sredo sicer od -5 do 0, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od -1 do 3, na Primorskem okoli 8 stopinj. V četrtek bo oblačno. Na Primorskem bo povečini suho, še bo pihala zmerna do močna burja. Drugje bo sprva snežilo, popoldne pa bo sneg po nižinah začel prehajati v dež. V petek bo dež v notranjosti postopno ponehal, burja na Primorskem bo slabela.

Sadjarje spet udarila pozeba

Zaradi nizkih jutranjih temperatur v teh dneh je mnoge sadjarje že drugo leto zapored udarila pozeba, je v ponedeljek poročala Mojca Dumančič, saj so bile marelice v polnem razcvetu, cveteti pa je začelo tudi drugo sadno drevje, na primer češnje.