Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Marelice so prve, ki nas razveselijo z nežnim cvetjem, so pa tudi prve na udaru, je povedala novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič. Sadjarji s Planine so zaskrbljeni.

"Letos se je že zdelo, da bo šla ta zima mimo, zdaj pa kaže, da bo spet vse pozeblo," je povedal sadjar s Planine, Davorin Poljšak. "Letos že zdaj vsaj pri meni opažam, da je že 30 odstotkov izpada zaradi pozebe," je dodal sadjar Aleksander Kobal.

Poškodbe nastanejo že pri minus eni stopinji Celzija.

"Zaščite ni, ker trenutno je samo v cvetu, če bi bilo že kakšno listje gor, bi se dalo škropiti s kakšnimi algami ali kaj takega," je povedal sadjar Peter Marc.

Če ni listne površine, škropivo ne more priti v samo rastlino, je pojasnila Darja Marc, svetovalka s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Bi sadjarjem, tovarnarjem brez streh, lahko pomagale vsaj zavarovalnice? "Zavarovanje je, ampak je tako visoka premija, da ti to v dveh letih pobere ali pozeba ali država," je dejal Kobal.

Kmete pa skrbi tudi dogajanje okoli epidemije koronavirusa. "Najbolj se bojimo tega, da tržnice zapirajo vrata. Določene so že zaprte in ta koronavirus nas bo precej ... Tudi kupci ne bodo hodili na dom," je razložil sadjar Viljem Marc.

Je pa domača prehranska veriga edini izhod za samooskrbo, kadar koli, je komentirala Dumančičeva.

Pozeba ogroža pridelek