Fotografija iz Gržeče vasi blizu Krškega. Foto: Slavica Zagrajšek
Fotografija iz Gržeče vasi blizu Krškega. Foto: Slavica Zagrajšek
Toča alarm
Okoli 20. ure so neurja po večini Slovenije mimo, težave pa imajo še v Prekmurju. Foto: Arso
Toča alarm
Tako je bilo ob 18. uri. Foto: Arso
Toča
V Zagorici nad Kamnikom je okoli 17. ure padala takšna toča. "K sreči drobna kot koruza," nam je sporočil bralec. Foto: Alojz Hančič
Prizor iz Velikega Mraševa blizu Podbočja. Foto: Andreja B. Grozdina

V prihodnjih urah bo vreme delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pri čemer se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, v vremenski napovedi piše agencija za okolje (Arso).
O največ težavah poročajo iz Zasavja. Padal je močan dež, voda je zalila trgovski center in parkirišče v Kisovcu, zalilo je tudi nekaj kleti in kletnih stanovanj. Nekaj težav zaradi poplavljenih kleti je bilo tudi v Trbovljah, je poročala Televizija Slovenija.

Po podatkih samodejne meteorološke mreže v kraju Jeronim zahodno od Vranskega so med 17. uro in 17.30 ob nevihti zaznali močan naliv, in sicer je v pol ure padlo 23 litrov na kvadratni meter. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Ob isti nevihti se krajevno pojavlja toča. Nevihta se pomika proti severovzhodu. V večernih urah bodo močnejše nevihte mogoče predvsem v severovzhodni Sloveniji.
Po podatkih uprave za zaščito in reševanje meteorna voda zaliva kletne prostore stanovanjskih objektov v Slovenski Bistrici, Mozirju in Slovenj Gradcu, v Sevnici pa potok ogroža stanovanjsko hišo.

"Nevihte, ki so krajevne, pa se od tam, kjer nastanejo, pomikajo proti severovzhodu," je dejal vremenoslovec na agenciji Janez Markošek. "Stopnja opozorila je rumena, ne pa oranžna ali celo rdeča," je dodal.

Vremenske nevšečnosti pri vas? Vabljeni, da fotografije in posnetke delite z nami – ter javnostjo na mmc-notranja@rtvslo.si

Toča je v prejšnjih dneh povzročila precej škode, še največ v občini Črnomelj, kjer je jè za, kot kažejo zadnji podatki, več kot 18 milijonov evrov. Na izredni seji občinskega sveta Občine Črnomelj so spregovorili o posledicah.
Letalska obramba pred točo 22. junija
Severovzhodna Slovenija bo imela od 22. junija letalsko obrambo pred točo, če ne bo zapletov pri končanju postopka javnega naročila izbire izvajalca. Zaradi dolgotrajnosti priprav so razočarani tako na severovzhodu države, kjer je toča letos že klestila, kot v Letalskem centru Maribor, ki je edini izvajalec te obrambe.

Na avstrijskem Štajerskem usodno padlo drevo
V neurju, ki je danes prizadelo avstrijsko Štajersko, je umrl en človek, v Gradcu je moškega v parku pod seboj pokopalo drevo, ki ga je podrl veter. Zaradi neurja je na Štajerskem brez elektrike ostalo 14.000 gospodinjstev, v Gradcu pa je bil prekinjen tudi tramvajski promet, saj je več dreves padlo na tramvajske vode.

Vreme v prihodnjih dneh
Po napovedi agencije bodo zvečer in v prvi polovici noči še krajevne plohe in nevihte, zjutraj pa se bodo pojavljale večinoma le v zahodni polovici države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija.

V sredo bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 stopinj Celzija.

V noči na četrtek bo ponekod še deževalo, dež bo zjutraj ali dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno, pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Nekoliko hladneje bo. V petek bo suho vreme, na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Petek bo prvi dan v letošnjem juniju, ko nikjer po Sloveniji ne bo dežja ali neviht, je agencija objavila na družbenem omrežju Twitter.

Videoposnetek bralca Alojza Hančiča iz Zagorice: