Zaradi pandemije na Cipru preurejajo plažo, da bo med kopalci ustrezna varnostna razdalja. Na fotografiji postavljajo stojala za senčnike. Foto: Reuters
Zaradi pandemije na Cipru preurejajo plažo, da bo med kopalci ustrezna varnostna razdalja. Na fotografiji postavljajo stojala za senčnike. Foto: Reuters

Oranžno opozorilo pred vročinskim valom so na Cipru izdali za danes od 10. do 17. ure, saj visoke temperature ozračja pomenijo zdravstveno tveganje za rizične skupine prebivalstva, kot so starejši in otroci.

Po napovedih naj bi se živo srebro v notranjosti otoka povzpelo vse do 43 stopinj Celzija; na južni in vzhodni obali otoka do 39 stopinj, v višje ležečih hribovitih krajih pa do 32 stopinj Celzija.

Ob hrvaški obali rdeče opozorilo zaradi neurja

Hrvaški hidrometeorološki zavod je razglasil rdeče opozorilo za širše območje Reke, kjer pričakujejo sunke vetra s hitrostjo do 165 kilometrov na uro. Neurje je ponoči zajelo dalmatinske otoke, posebej Hvar, pa tudi Brač, Šolto in mesto Trogir. Posamezni deli hrvaških avtocest, ki povezujejo obalo z notranjostjo države, so odprti samo za osebna vozila.

Najmočnejšo burjo pričakujejo ob obali pri Velebitu. Dosegla naj bi hitrost tudi do 165 kilometrov na uro. Za hrvaško Istro ter severno in srednjo Dalmacijo so napovedali sunke vetra s hitrostjo do 85 kilometrov na uro. Na skrajnem jugu Dalmacije so mogoči vodni tornadi in toča, je poročala hrvaška televizija HTV.

Zaradi močne burje je samo za osebna vozila odprt odsek avtoceste Zagreb–Split med Svetim Rokom in Posedarjem. Podobna omejitev velja tudi na avtocesti Reka–Zagreb na odseku Delnice–Kikovica, je sporočil Hrvaški avtoklub (HAK).