Spletna kamera Agencije RS za okolje je ujela nevihtno linijo na Obali, ob kateri se pojavljajo viharni sunki vetra in nalivi.  Foto: Arso
Spletna kamera Agencije RS za okolje je ujela nevihtno linijo na Obali, ob kateri se pojavljajo viharni sunki vetra in nalivi. Foto: Arso

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da so predvsem v zahodni polovici Slovenije ob nevihtah mogoči močnejši nalivi, sunki vetra in toča. Padavine so prišle iz smeri jugozahoda, najprej je neurje zajelo obalni pas.

"Ob 18.30 sta bila v Piranu močan veter in dež, ki sta za seboj pustila kar nekaj posledic. Prizadete so vse štiri istrske občine. Na intervencijah je več kot 100 gasilcev, so mi povedali na koprski gasilski brigadi, za njimi je več kot 70 intervencij. Podrta drevesa, na strehah in avtomobilih, nekaj streh je odkrilo, ponekod so črpali vodo, prava slika pa se bo dejansko pokazala jutri," je za Odmeve poročala Irena Cunja.

"Mi smo imeli največ intervencij zaradi podrtih dreves, tudi nekaj dimnikov se je podrlo, pa nekaj manjših poplav. V piranski občini je trenutno na delu 35 gasilcev, skupno bo čez 50 intervencij," je za Odmeve dejal Peter Ventin iz PGD-ja Piran.

Nevihte z jugozahoda zajele Slovenijo

V Umagu so sunki vetra presegli 100 km/h

O težavah povzročajo tudi iz naše soseščine. Pozno popoldne se je na odprtem morju razvil močan nevihtni sistem, ki je najbolj prizadel Poreč, Novigrad in Umag, kjer so sunki vetra presegli 100 km/h. Poročajo o številnih podrtih drevesih in materialni škodi.

Na območju Karlovca in Duge Rese je okoli 18. ure približno 15 minut padala tudi toča, ki je bila ponekod v velikosti jajca in oreha. Kot poročajo hrvaški mediji, je prišlo do velike materialne škode, v Dugi Resi je veter odnesel številne strehe, voda je med drugim vdrla v prostore mestne uprave.

PARKIRANJE POD STREHO

Zaradi napovedanih možnosti toče in neviht, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na torek, bodo parkirne hiše nekaterih nakupovalnih središč odprte vso noč. To so, denimo, napovedali v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark in celjskem Citycentru, avtomobile bo mogoče na varno parkirati tudi pri nakupovalnem središču Park Center v Kopru. Parkiranje bo mogoče tudi v Mercatorjevih hipermarketih Tabor II in Pobrežje v Mariboru, v hipermarketu Velenje, v supermarketu Štepanjsko naselje in hipermarketu Šmartinska v Ljubljani, v supermarketu Ivančna Gorica, v supermarketu Grosuplje in v hipermarketu Nova Gorica.

Veliki pretoki rek

V noči na torek bodo reke zlasti na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in osrednji Sloveniji narasle do velikih pretokov, navaja Arso. Zaradi napovedanih neviht pa je v zahodni, južni in osrednji Sloveniji povečana tudi verjetnost zemeljskih plazov, so opozorili na Geološkem zavodu Slovenije.

Ob močnejših nalivih lahko tako predvsem v zahodni, jugozahodni, severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, ob tem pa so ponekod mogoča tudi razlivanja. Ta bodo lahko tudi v torek čez dan.

V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki in Ljubljanica. Naraščale bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura, še sporočajo z Arsa.

Zaradi neurij bodo narasli vodotoki

Zvečer se je povišala tudi gladina morja, predvsem med 21.00 in 23.00 lahko morje za krajši čas poplavi izpostavljene dele slovenske obale, je za Dnevnik opozoril hidrolog Janez Polajnar.

Temperature rek in morja se bodo v prihodnjih dneh ohladile.

Nevarnost plazov

Poleg razlivanja rek in morja pa se zaradi poslabšanja vremenske slike napoveduje tudi nevarnost zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, sporočajo z Geološkega zavoda Slovenije. Zavod tako prebivalce omenjenih območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarja, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

"Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na zastajanje vode," so še sporočili z zavoda.

V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, tudi nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, ob morju do 21, najvišje dnevne od 18 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Neurje je v Umagu povzročilo precejšnjo škodo. Foto: MMC RTV SLO
Neurje je v Umagu povzročilo precejšnjo škodo. Foto: MMC RTV SLO

Od petka dalje znova vroče

V sredo in četrtek bo na Primorskem deloma sončno in večinoma suho, drugje bo zmerno do pretežno oblačno z občasnim dežjem, ki bo pogostejši na vzhodu. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Od petka naprej bo večinoma sončno, najvišje dnevne temperature bodo okoli 30 stopinj Celzija. Na začetku prihodnjega tedna se poveča možnost za nastanek krajevnih neviht.