Znanstveniki kljub dobrim obetom priznavajo, da bo za splošno rabo metode treba  še veliko raziskav in dela. Foto: Pixabay
Znanstveniki kljub dobrim obetom priznavajo, da bo za splošno rabo metode treba še veliko raziskav in dela. Foto: Pixabay

Raziskovalci s Tehniške univerze Nanyang so decembra sporočili, da so s pomočjo katalizatorja, ki ne škodi okolju in ne stane veliko, pretvorili plastiko v mravljinčno kislino, ki se lahko uporablja v elektrarnah za proizvodnjo elektrike. V laboratorijskih poskusih so zmešali plastiko in kemikalije in tako dobili raztopino, ki jo lahko razgradi umetna sončna svetloba. Plastika se je razgradila v šestih dneh, znanstveniki pa upajo, da bo mogoče postopek v prihodnje izvesti tudi pod dejansko sončno svetlobo.

"Sposobni smo spremeniti plastiko v koristne kemikalije," je dejal Soo Han Sen, vodja dveletnega projekta s fakultete za fiziko in matematiko z omenjene univerze. Ker so v običajnih postopkih recikliranja plastike za topitev potrebna do okolja škodljiva fosilna goriva, upa, da bodo prišli do popolnoma ogljično nevtralnega postopka razgradnje.

Vendar pa je znanstvenikom za zdaj uspelo v mravljinčno kislino pretvoriti le zelo majhno količino plastike, zato Soo priznava, da bo treba še veliko dela, da bodo postopek lahko ponovili v večjem obsegu, za kar bo potrebnih več raziskovalcev in finančnih sredstev. Poleg tega so v poskusih uporabili le čisto plastiko, ne pa odpadne.