Ceste na Bovškem so znova odprte. Foto: Radio Koper/web
Ceste na Bovškem so znova odprte. Foto: Radio Koper/web

Čeprav ostaja v Julijskih Alpah še vedno velika nevarnost snežnih plazov zaradi odjuge in snega, so na Bovškem vendarle odprli ceste za promet. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Bovec Edi Melinc, so tako odločitev sprejeli v dogovoru z Agencijo RS za okolje, saj je nehalo deževati.

Preventivno sta bili zaradi nevarnosti snežnih plazov od sobote oziroma nedelje zaprti regionalni cesti Bovec–Trenta in Bovec–Log pod Mangartom.

Nevarnost snežnih plazov je še vedno velika, vendar bo sneg zaradi nižjih temperatur in dežja ponoči pomrznil. "Velika previdnost na cestah pa bo kljub temu še vedno potrebna," je še dejal Melinc.

Preglavice zaradi dežja in tajanja snega

Dež in tudi tajanje snega sta zlasti v nedeljo zvečer ponekod na Gorenjskem povzročala težave. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, zaradi plazov in nanosov je zaprtih več cestnih odsekov.

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, se je v nedeljo zvečer v Kropi na cesto podrl oporni zid. Prostovoljni gasilci iz Krope so teren nad cesto pokrili s PVC-folijo in skupaj z delavci Cestnega podjetja Kranj oziroma Gorenjske gradbene družbe odstranili podrto drevje in material s ceste ter postavili polovično zaporo ceste.

Cesta Kropa–Jamnik je po poročanju Prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaradi zemeljskega plazu popolnoma zaprta. Prav tako je popolnoma zaprta cesta Tržič–Ljubelj na odseku od Podljubelja do Ljubelja, zaprt pa je tudi mejni prehod Ljubelj, in sicer zaradi meteorne vode in nanosov peska.

Sorodna novica Zaradi nevarnosti snežnih plazov ceste na Bovškem spet zaprte

Policijska uprava Kranj je že v nedeljo zvečer opozorila voznike, da dež in voda ponekod na cesto prinašata kamenje, pesek in blato ter da je na posameznih odsekih cest tudi stoječa voda. Zato je velika verjetnost akvaplaninga, ki povzroči izgubo nadzora nad vozilom in pomeni veliko nevarnost za nastanek prometne nesreče. Policisti so tako pozvali k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje in večji varnostni razdalji.

Dež je na Gorenjskem povzročal še nekaj drugih težav. V Podljubelju je meteorna voda zalila klet večstanovanjske hiše, izčrpali pa so jo tamkajšnji prostovoljni gasilci. Jeseniški poklicni gasilci so na Kosovi ulici na Jesenicah s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok meteorne vode. Kranjski poklicni gasilci pa so s tehničnim posegom odmašili odtok na strehi objekta v Kranju ter posesali vodo iz prostorov stanovanja, v katero je začela vdirati zaradi zamašenega odtoka.

Nevarnost plazov v Julijskih Alpah

Nevarnost snežnih plazov v visokogorju Julijskih Alp nad okoli 1900 metri nadmorske višine je velika, nižje in drugod pa znatna, so sporočili z Agencije za okolje. Zaradi velike količine novega snega so nevarna številna pobočja z zmernim naklonom, zlasti pa severna pobočja, kamor je močan južni veter odlagal sneg. Pričakujejo srednje do velike plazove suhega snega. Nižje je snežna odeja mokra in marsikje premočena do tal, zlasti na strmih pobočjih in grapah se bodo še prožili plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

Konec januarja so snežni plazovi za nekaj dni zasuli odseke bovških cest, ki so sedaj preventivno zaprte. Foto: MMC RTV SLO/CZ občine Bovec
Konec januarja so snežni plazovi za nekaj dni zasuli odseke bovških cest, ki so sedaj preventivno zaprte. Foto: MMC RTV SLO/CZ občine Bovec

V nedeljo je v visokogorju nad okoli 2000 metri obilno snežilo, nižje pa deževalo. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo od 50 pa tudi do 130 centimetrov snega. Snežilo je pri temperaturi malo pod lediščem, zato je sneg razmeroma vlažen. Pihal je tudi močan veter južnih smeri, ki je prenašal sneg in na severnih straneh grebenov in sedel gradil nove opasti, zamete in klože. Meja sneženja se je počasi spuščala. Pod 1800 metri je sneg zelo moker in se je v preteklih dneh hitreje posedal in tudi tajal. Pojavljali so se številni plazovi mokrega snega. Danes se je meja sneženja ponekod že spustila do okoli 1000 metrov. Tudi v sredogorju je zapadlo okoli 10 centimetrov južnega snega.