Konec januarja so snežni plazovi za nekaj dni zasuli odseke bovških cest. Foto: Policija
Konec januarja so snežni plazovi za nekaj dni zasuli odseke bovških cest. Foto: Policija

Zapori regionalne ceste Bovec–Trenta, ki so jo zaprli v soboto zvečer, se bo danes pridružila še zapora regionalne ceste Bovec–Log pod Mangartom. Cesti so preventivno zaprli, saj so količine snega na pobočju nad cesto velike in se lahko hitro sprožijo, je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Bovec Edi Melinc.

Na snežne plazove opozarja tudi Agencija RS za okolje (Arso), s katero je bovški štab CZ-ja nenehno v stiku. Velika nevarnost obstaja zaradi vremenskih razmer, visoke snežne odeje in odjuge z dežjem. Pobočja nad cestami so pregledali in ugotovili, da so nad cesto še velike količine snega, v dolino je doslej splazila le okoli četrtina vse grozeče snežne gmote. Za severozahod države je tako razglašena oranžna stopnja vremenske ogroženosti. Nevarnost proženja snežnih plazov je četrte stopnje na evropski petstopenjski lestvici. V ponedeljek se bo nevarnost proženja snežnih plazov v sredogorju in nižje zaradi ohladitve zmanjšala.

Zaradi napovedanih večjih količin padavin so na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, predvsem v severozahodni Sloveniji, opozorili tudi na Geološkem zavodu Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

V predalpskem svetu mogoča manjša razlivanja rek

Kot je zjutraj za Radio Slovenija povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, se bodo padavine krepile in širile na vzhod. Nad nami pihajo južni vetrovi, prihaja tudi zrak iz Afrike, zato pričakujemo puščavski pesek. Na vzhodu bo precej manj padavin kot na zahodu, meja sneženja bo precej visoko, na Kaninu je 0 stopinj Celzija.

Na Arsu opozarjajo, da bodo ob padavinah in tajanju snega do velikih pretokov najprej narasle reke v zahodni in severni Sloveniji, zvečer in v noči na ponedeljek se bo povečala vodnatost rek tudi v osrednjem in južnem delu države. Zlasti v predalpskem svetu so mogoča manjša razlivanja rek. "Lahko pride do snežnih plazov, ki lahko dosežejo dno dolin, zlasti na Bovškem, kot že pred tedni. Že jutri pa bo malo hladneje, vsaj v gorah bo začelo snežiti," je napovedal, kaj nas čaka v prihodnje.

Opozorila o povečani nevarnosti plazov

V četrtek napovedana ohladitev

V noči na ponedeljek bodo padavine oslabele, dopoldne bo nekaj suhega vremena, od zahoda pa se bodo padavine znova okrepile, popoldne so možne plohe, meja sneženja se bo spuščala. V ponedeljek bo čez dan do 8 stopinj Celzija, na severu pa malo hladneje. Sredi tedna nas bo prešlo ciklonsko območje z vremensko fronto, nato se bo nad nami okrepilo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo od severa pritekal mrzel polarni zrak.

"Kar se tiče nadaljevanja, bo vreme še spremenljivo, po nižinah bo v torek in sredo bolj deževalo kot snežilo, višje se bo pa nabralo kar več snega. V četrtek nas bo dosegla ohladitev, ni še jasno, ali bo snežilo. Temperature bodo bistveno nižje, tudi čez dan okoli 0 stopinj Celzija. Zima se še ne bo poslovila," je še dejal Šter.

Do konca tedna bo potem večinoma suho.

Deli zahodne Evrope v primežu snega in mraza

Deli zahodne Evrope so se ta konec tedna znašli v primežu snežne nevihte in hudega mraza, ki povzročata predvsem težave v prometu.

Nizozemska je od sobote zvečer v primežu snežne nevihte, zaradi česar so oblasti prvič v zadnjih devetih letih za vso državo izdale rdeče opozorilo zaradi močnega sneženja in vetra. V pričakovanju močnih sunkov vetra do 90 kilometrov na uro in snežnega meteža z nanosi do 20 centimetrov snega, ki bi lahko povzročili težave v prometu in slabo vidljivost, je vlada državljane pozvala, naj ostanejo doma.

Železniški promet bo potekal v zelo omejenem obsegu. Z osrednjega letališča Schiphol so sporočili, da bo morda prihajalo do zamud v letalskem prometu. Zdravstvene oblasti so sporočile, da bodo zaprli vse centre za testiranje na novi koronavirus. Osrednje trgovine so odpovedale dostavo hrane, prav tako so odpovedane nogometne tekme. Mestne oblasti v Amsterdamu so zaprle vse rečne kanale, da bi jih lahko v prihodnjem tednu uporabljali za drsanje.

Hud mraz s temperaturami do 10 stopinj pod lediščem in sneg v prihodnjih dneh pričakujejo tudi v sosednji Belgiji, kjer že sneži. Tudi v Nemčiji se pripravljajo na obilne snežne padavine in nizke temperature. Na zahodu države zaradi snežnih zametov že prihaja do motenj v železniškem prometu. V zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija in Spodnja Saška so davi odpovedali več vlakov. Na številnih mestih so bili poškodovani nadzemni električni vodi, med drugim med mestoma Duisburg in Essen. Po navedbah policije so od sobote po vsem Severnem Porenju-Vestfaliji našteli 222 prometnih nesreč. Reševalne ekipe so v pripravljenosti zaradi opozoril vremenoslovcev pred ekstremnimi vremenskimi razmerami, ki jih lahko pričakujejo v delih Nemčije. Snežne padavine v osrednjem delu države je pričakovati vse do noči na ponedeljek, zaradi česar bi lahko prišlo do zapor cest in železniških prog.

Na Otoku so v pripravljenosti zaradi snežne nevihte Darcy, ki naj bi s snežno odejo do 30 centimetrov in hudim mrazom iz Rusije prizadela predvsem jugovzhodni del Anglije, zaradi česar pričakujejo prometni kaos. Tudi ponekod na severu Škotske pričakujejo, da se bodo temperature spustile do -10 stopinj Celzija. Oblasti so izdale rumeno opozorilo za celotno Združeno kraljestvo.

Prizor iz Nemčije. Foto: EPA
Prizor iz Nemčije. Foto: EPA