Lukačičeva je na ogled škode odšla v Selnico ob Dravi, kjer je opozorila na to, da večina kmetov svojih pridelkov nima zavarovanih. Foto: Iztok Kirm
Lukačičeva je na ogled škode odšla v Selnico ob Dravi, kjer je opozorila na to, da večina kmetov svojih pridelkov nima zavarovanih. Foto: Iztok Kirm
Zaradi toče razbit avto
Zavarovalnice že pošiljajo prve ocene škode. Foto: RTV SLO
Toča je uničila večino pridelkov. Foto: RTV SLO

Kmetijska ministrica Marija Lukačič ob ogledu posledic četrtkovega neurja s točo zaenkrat ni obljubila pomoči kmetom.

Lukačičeva je ocenila, da je v Selnici, Mariboru, Rušah in Slovenski Bistrici uničenih okoli 1.400 hektarjev polj. Trajni nasadi naj bi bili poškodovani do 80-odstotno, polja pa do 50-odstotno. Opozorila je, da je ministrstvo za kmetijstvo letos uvedlo nov ukrep kot pomoč pri omilitvi posledic pred naravnimi nesrečami, sofinanciranje zavarovalnih premij za zavarovanje posevkov in plodov.

Zakaj ni poletelo letalo proti toči?
Sicer v Sloveniji obrambe pred točo ni, uporablja pa se raziskovalno posipavanje oblakov. V četrtek pa edino letalo, ki se uporablja v ta namen, zaradi zapletov s pogodbo z letalskim centrom Maribor ni vzletelo. Posipavanje naj bi začeli v ponedeljek.

Lukačičeva je dejala, da je pogodba z Letalskim centrom Maribor začela veljati 28. junija, zato bi moral center 29. julija opravljati s pogodbo določeno delo. Kmetijska ministrica je center že opozorila ne neizvajanje pogodbe, kakšne bodo posledice neizvajanja pogodbe, pa še ne ve, saj se bodo predstavniki ministrstva in letalskega centra sešli v prihodnjih dneh. V centru sicer pravijo, da letali ni vzeletelo zaradi močnega vetra.

Več stomilijonska škoda
Škodo včerajšnjega neurja cenilci na terenu še ocenjujejo, posebne komisije pa so doslej ugotovile, da je v Hrastniku poškodovanih okoli 400 hiš, v Litiji 300 in Šmartnem okoli 100. V Mariboru, Podravju in Halozah, kjer je neurje povzročilo škodo na hišah, poljščinah in avtomobilih, je po grobih ocenah škode za več sto milijonov tolarjev.

Če vam je toča poškodovala premoženje
Vse zavarovalnice svetujejo, da oškodovanci, ki jim je toča poškodovala premoženje, pred prijavo škode na zavarovalnici škodo poslikajo in skušajo zbrati čim več dokaznega gradiva. Če so zavarovanci škodo utrpeli na strehah hiš, naj to poslikajo ter čim prej začnejo popravjati, da morebitne nove padavine ne bi povzročile še večje škode.

Triglav: Škode za okoli 750 milijonov tolarjev
Iz Zavarovalnice Triglav so nam sporočili, da je četrtkovo neurje po prvih preliminarnih podatkih s terena v Mariboru poškodovalo okoli 250 avtomobilov, višina škode na posameznem vozilu pa se giblje med 500.000 in 1.000.000 tolarjev. V Ljubljani in Litiji so njihovi zavarovanci prijavili 500 poškodovanih avtomobilov, ki jih je doletela toča, ponekod celo v velikosti teniške žogice. V Trbovljah pričakujejo več kot 500 zahtevkov, na celjskem območju pa okoli 200. Vsega skupaj naj bi tako prejeli okoli 1.500 zahtevkov, izplačali pa naj bi 750 milijonov tolarjev. Dežurna številka, na katero lahko pokličejo njihovi zavarovanci, je 080/28-64.

Z zavarovalnice Merkur sporočajo, da bodo ogledi škode čim prej, njihovim zavarovancem pa jo bodo povrnili, če je nastala zaradi toče ali močnega vetra. Dežurni številki, na kateri lahko pokličejo njihovi zavarovanci, je 01/3005-421 ali 051/336-669.

Maribor: Škode za okoli 500 milijonov tolarjev
Cenilci Zavarovalnice Maribor so škodo na objektih in poljščinah v četrtek ocenjevali pozno v noč in delo nadaljevali danes ter konec tedna. Predvidevajo, da bodo večino odškodninskih zahtevkov prejeli na začetku naslednjega tedna, višine škode pa še niso napovedali. Predvidevajo, da bodo prejeli več kot 1.000 škodnih zahtevkov, skupna višina odškodninskih zahtevkov pa bi se lahko povzpela nad 500 milijonov tolarjev.