Ob izbruhu ognjenika se je razbesnela tudi silovita nevihta. Foto: AP
Ob izbruhu ognjenika se je razbesnela tudi silovita nevihta. Foto: AP

Filipinska agencija za seizmologijo Phivolcs je medtem stopnjo nevarnosti – najvišja znaša pet – dvignila s tri na štiri. Kot je sporočil Phivolcs, so na območju ob dejavnem ognjeniku zaznali 75 potresov, piše BBC. Že v nedeljo je opozoril, da je v "naslednjih urah ali dneh mogoč nevaren eksploziven izbruh", posvaril pa je tudi pred "ognjeniškim cunamijem". Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko prišlo do nevarne eksplozivne erupcije, ki bi prizadela več sto tisoč ljudi.

Oblasti so nemudoma začele evakuacijo okoliških prebivalcev. Najprej so jih v evakuacijske centre preselili 8.000, če se bodo razmere poslabšale, pa načrtujejo, da se bo število ljudi, ki jih bodo morali evakuirati, znatno povečalo, poroča Al Džazira. Nekaterim prebivalcem okoliških vasi, ki niso imeli prevoza, je evakuacijo preprečila slaba vidljivost zaradi pepela, nekateri pa nočejo zapustiti svojih domov in kmetij.

Ognjenik Taal, ki je drugi najaktivnejši v državi, leži manj kot 70 kilometrov južno od prestolnice Filipinov Manile. Prebudil se je v nedeljo, ko je začel bruhati pepel in paro, oblak dima pa je dosegel višino 15 kilometrov. Pepel in padajoče kamenje sta zasula vasi in mesta v okolici ognjenika. Pepel se je spremenil v brozgo, saj je ponoči deževalo.

Ognjenik na Filipinih izbruhnil

Na mednarodnem letališču ob glavnem mestu so zaradi pepela odpovedali vse polete. Gre sicer za enega najmanjših ognjenikov na svetu, v zadnjih 450 letih pa so zaznali najmanj 34 njegovih izbruhov. Zadnjič je izbruhnil pred 43 leti. Ob izbruhu leta 1911 je umrlo več kot 1.300 ljudi, leta 1754 pa je bruhal nekaj mesecev.