Ognjenik Taal je za Mayonom drugi najdejavnejši ognjenik na Filipinih. Foto: Reuters
Ognjenik Taal je za Mayonom drugi najdejavnejši ognjenik na Filipinih. Foto: Reuters

Pepel in para iz ognjenika, ki leži približno 65 kilometrov južno od Manile, sta dosegla višino okoli tisoč metrov. Večkrat so se stresla tudi tla v bližini ognjenika, ki velja za drugega najdejavnejšega v državi in leži na otoku sredi istoimenskega jezera.

Pepel je dosegel tudi severni del širšega območja Manile, zaradi česar so na tamkajšnjem mednarodnem letališču odpovedali vse polete. Za ponedeljek so odpovedali tudi pouk v šolah v glavnem mestu, domačinom pa svetujejo nošenje mask.

Filipinski seizmologi so poleg tega opazili, da se magma premika proti kraterju. "Nevaren eksploziven izbruh je mogoč v prihodnjih urah ali dneh," je sporočila filipinska agencija za seizmologijo, ki je posvarila pred "ognjeniškim cunamijem".

Oblasti so preventivno evakuirale najmanj 8.000 okoliških prebivalcev, če se bodo razmere poslabšale, pa bodo opravili še nadaljnjo evakuacijo. Več deset turistom so medtem onemogočili obisk ognjenika, ki je sicer priljubljena turistična točka.

Taal, ki sicer velja za enega izmed najmanjših ognjenikov na svetu, je zadnjič izbruhnil leta 1977, v zadnjih 450 letih pa je bil dejaven najmanj 34-krat.

Filipini sicer ležijo na tihomorskem ognjenem obroču, tako da so potresi in vulkanske dejavnosti pogosti.