Salonit Anhovo. Foto: Salonit Anhovo
Salonit Anhovo. Foto: Salonit Anhovo

Zadnjih nekaj tednov opažajo vrsto plačanih člankov v slovenskih medijih, od katerih so bili nekateri označeni kot oglasi, nekateri pa ne, je v izjavi za javnost dejal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes. "Slovensko javnost želimo opozoriti, da gre za promocijske oglase, ki so naravnost neokusni, saj ustvarjajo izkrivljeno podobo in odvračajo pozornost od tragedij in dejanskega dogajanja. Govoriti o brezogljični cementarni, o futuristični in oddaljeni prihodnosti, medtem ko v zrak spuščajo ogromne količine težkih kovin, živega srebra in policikličnih aromatskih ogljikovodikov, je posmehovanje okoliškim prebivalcem," je dejal Stegel.

Poudaril je, da Salonitova predlagana in načrtovana čistilna naprava ne bo zmanjševala izpustov težkih kovin in živega srebra, prav tako ni res, da azbest ni škodljiv, kot po njegovih besedah trdijo v podjetju. Prav tako se mu zdi nesprejemljivo, da gradnjo čistilne naprave pogojujejo s povečanjem sosežiga odpadkov.

"Naše življenje v srednjesoški dolini je zaznamovano z azbestom, smetmi, onesnaženo vodo, zato od avstrijskega Salonita Anhovo in podjetja Wietersdorfer zahtevamo, da se v prihodnje vzdržita takšnih nesočutnih člankov in naj se nehata delati norca iz nas, ki zbolevamo in umiramo," pa je dejala Manuela Korečič iz društva Eko Anhovo in dolina Soče. Po njenih besedah je zaradi delovanja cementarne Anhovo do zdaj na Goriškem prezgodaj umrlo več kot 300 ljudi, medtem ko se število obolelih meri v tisočih.

Stegel je opozoril tudi, da še vedno ni bilo izenačitve mejnih vrednosti za sosežig. Kot je povedal, so se že sešli z novim ministrom za okolje Urošem Brežanom, s katerim so imeli začetne pogovore, od nove vlade pa pričakujejo takojšnjo izenačitev mejnih vrednosti.

Protestniki v Anhovem opozorili na zavajanja v javnosti