Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Krajani Anhovega, ki jim je dovolj izigravanj s pitno vodo, so županjo pričakali pred sejo. Pridružili so se jim tudi prebivalci Deskel, kjer naj bi bila oporečna voda za kar 1.200 ljudi.

Županja Tina Gerbec se je po prevzemu 600 podpisov, s katerimi zahtevajo tisto osnovno – pitno, zdravo vodo, odzvala: "Na občini se trudimo po svojih močeh, da ta težavo uredimo. Kot sem že večkrat povedala tudi v javnosti – najbolj izvedljiva rešitev je obnova vodarne Močila, za katero imamo zagotovljena finančna sredstva."

Krajani pa so glasno izrazili nestrinjanje z obnovo zdajšnje dotrajane, neprimerne vodarne, ki bi jo plačal – Salonit. "Obnova vodarne skupaj z nekim zasebnim podjetjem podjetjem, tujo korporacijo, ki je hkrati eden največjih industrijskih onesnaževalcev v Sloveniji, je za nas nesprejemljiva," se jezi Mateja Sattler iz Eko društva Anhovo in dolina Soče.

V peticiji zahtevajo nov vodni vir in "da se takoj pristopi k gradnji novega vodovoda, ki bo ločen od vodovoda v industrijskem kompleksu – brez možnosti, da se ponovi onesnaženje pitne vode z industrijskimi odplakami".

Tudi zato, ker so analize vode, odvzete, potem ko je bila odpravljena napaka v Eternitu, skrb vzbujajoče. "In nakazujejo na to, da je šlo v bistvu za večkratno preseganje aluminija – govorimo o petkratniku in več," opozarja Miha Stegel iz Civilne iniciative Danes.

Na še več nepravilnosti bodo občani opozorili na tiskovni konferenci, ki so jo za jutri sklicali v Ljubljani.

Krajani Anhovega zbrali podpise za čisto vodo