Opozorilne table niso dovolj, opozarja novogoriški župan Klemen Miklavič. Foto: Posnetek zaslona
Opozorilne table niso dovolj, opozarja novogoriški župan Klemen Miklavič. Foto: Posnetek zaslona

Kaj storiti, da se takšne tragedije ne bi več dogajale, kako zagotoviti varnost in predvsem, kdo naj ukrepa? Novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič je iskala odgovore.

Boleče odmevajo besede mame, ki ji je podivjana reka Soča vzela otroka. "Vprašala bom vse pristojne, če je po zakonih in predpisih tudi to, da so odplaknili mojega otroka," je dejala mama dečka Ana Šavli.

Sorodna novica Po utopitvi dečka v Soči preiskave

Na nevarnost Soče sicer opozarjajo table ob reki. "Ne moremo se zadovoljiti s tablami, potrebujemo obveščanje v realnem času, da so zapornice odprte," je povedal župan Nove Gorice Klemen Miklavič. Iz Soških elektrarn, ki upravljajo reko, pred kamero niso želeli, so pa pisno odgovorili, da bodo vzpostavili dodatna opozorila. "Takoj lahko namestimo kole, na katerih bo označen nivo vode. Kopalcem tako povemo, da ko voda preseže določen nivo, to pomeni, da so zapornice odprte in kopanje postane nevarno," je še pojasnil župan.

Soča je na tem predelu resnično nevarna, saj so se v zadnjih letih tukaj zgodile že tri smrtne nesreče. Tukaj lahko pretok vode naraste z zgolj 20 kubičnih metrov na sekundo na kar 120 kubičnih metrov. "Konkretno na dan nesreče se je voda neprestano dvigala in spuščala," je pojasnil Peter Krkoč iz Soča Fun Parka.

Vrtinci in protitokovi

Močan tok, vrtinci in protitokovi, vse to so tudi za reševalce nevarne pasti. "Precej tvegano je tudi za nas reševalce, čeprav fantje naredijo en kup tečajev in usposabljanj, ampak gre za vedno nove in drugačne dogodke, na katere se ne moremo stoodstotno pripraviti," pa je dodal novogoriški gasilec Andraž Pavlin.

Na vprašanje, kako urediti to območje, so s Soških elektrarn pisno odgovorili: "Končna odločitev glede rabe omenjenega prostora je v rokah in pristojnosti občine oziroma države."
"Soške elektrarne so koncesionar za izrabo vode na tem območju in kot take so na neki način odgovorne tudi za upravljanje javnega dobrega," je na to odgovoril župan Miklavič.

Novogoriški župan Miklavič o nesreči na Soči
Poziv primorskih arhitektov

Zaradi zdaj že več zaporednih tragičnih utopitev na priljubljenem mestu ob reki Soči pri Solkanu je Društvo primorskih arhitektov pozvalo HE Solkan, naj svoje delovanje prilagodi prostoru in ljudem. Zadnje napovedane rešitve po njihovih besedah ne odpravljajo ekstremnih dnevnih nihanj vode, ki so temeljni vzrok omenjenih utopitev in so posledica delovanja državne hidroelektrarne Solkan ter imajo svoje vzroke v ekonomski računici poslovanja.

"Soča pri Solkanu naj bo prostor za brezskrbno in varno preživljanje prostega časa ter prostor za izvajanje raznolikih športno-rekreativnih dejavnosti, tako v urejenem kot tudi v povsem naravnem okolju. Nikakor pa to ne sme postati prostor z omejenim gibanjem in zmeraj pretečo nevarnostjo nenadnih povečanj rečnega toka, kjer bomo ljudje v nenehnem strahu za lastno varnost in varnost naših najdražjih. HE Solkan mora svoje delovanje prilagoditi prostoru in ljudem! Nadaljnja degradacija Soče pri Solkanu pa ne sme biti dopustna!" so zapisali.

Nevarnih voda, kjer so kopalci, v Sloveniji precej