Reka Soča. Foto: Tilen Furlan
Reka Soča. Foto: Tilen Furlan

Dogajanje po tragičnem dogodku pojasnjujeta tudi Inštitut za sodno medicino in podjetje Žale.

Sorodna novica Starša utopljenega 10-letnika: "Namesto pomoči so nama in sinovoma povzročali težave in bolečino"

Državni organi morajo biti ob za ljudi tako bolečih dogodkih še posebej pozorni, da poleg izvajanja svojih zakonskih nalog pokažejo tudi človečnost, so zapisali v izjavi z ministrstva za delo. Socialni inšpekciji so takoj po prejetju pisma staršev predlagali nadzor nad ravnanjem centra za socialno delo. Z vsemi ugotovitvami bodo starše takoj tudi osebno seznanili.

Na Inštitutu za sodno medicino slovo od pokojnika omogočajo le v izjemno redkih izjemah, pravi direktor Tomaž Zupanc. Prvi klic staršev so prejeli ob pol enih zjutraj, vendar je bil zdravnik na terenu. "Napoteni so bili, da pokličejo na inštitut v jutranji uri, do klica naj bi prišlo okoli 8.30, takrat je ravno potekala obdukcija pokojnega dečka, napoteni so bili, naj okoli 10. ure pokličejo ponovno," je pojasnil in dodal, da drugega klica potem ni bilo.

Ko se je zdravnik vrnil s terena, je "bil seznanjen s sprejemom, a ker ni bilo pritiska staršev, pač ni bil seznanjen z drugimi okoliščinami". "Če bi se pritisk stopnjeval, bi vodenje samega postopka prevzel zdravnik, ki bi se odločil, kaj bi naredil," je navedel.

Sorodna novica Opozorilne table na Soči, kjer je utonil deček, niso dovolj

Starši napoteni na Žale

Starši so bili za ogled trupla otroka napoteni na Žale. "Kot sem sam prebral v medijih, jih je nato podjetje napotilo na inštitut itd., vendar tega ne morem potrditi, ker po zagotovilih zaposlenih do tega drugega klica zjutraj ni prišlo," je pojasnil.

Podjetje Žale ima za slovo, pogrebe ustaljene postopke in časovnico, ki so se jih držali tudi v tem primeru, pokojnika so z vso dokumentacijo na inštitutu prevzeli ob 14. uri, ob 15. uri pa je bila poslovitev, pojasni Domen Kokalj. "Razložili smo jim, da potrebujemo mrliško vežico, ampak oni so vztrajali, da ga vidijo takoj. Da, vsi smo stopili v akcijo, da jim je bilo to omogočeno. Kot je navedeno, v roku ene ure," je pojasnil.

Inštitut za sodno medicino nima niti kadrov niti primernih prostorov za dostojno slovo od pokojnika, so pa v postopku prenove, po danes sprejetih internih pravilih pa bo tudi v prihodnje odločitev o ogledu pokojnika v izključni pristojnosti zdravnika.

CSD bo po utopitvi dečka preverila inšpekcija