Reportaža s Kamniškega

Situacija je še vedno skrb vzbujajoča v občini Kamnik, kjer jim niti z gradbeno mehanizacijo še ni uspelo zagotoviti dostopa do vseh hiš, je dejal župan Matej Slapar. Po njegovih besedah so bile v poplavah popolnoma uničene in poplavljene dolina Kamniške Bistrice, dolina Črne in doline Bistričice. Počasi se prebijajo do teh hiš, so jih pa medtem s pomočjo helikopterjev oskrbeli s hrano, vodo in agregati.

"Naša prva naloga je, da bomo skupaj z državo sanirali in uredili dostope, da bo to mogoče tudi z osebnimi vozili," je dejal Slapar. Čim prej bo treba zagotoviti tudi nadomestni dostop namesto podrtega mostu v Stranjah, da bodo omogočili dostop tako do prebivalcev kot tudi do podjetij, ki so utrpela škodo.

"Zavedati se moramo, da je kar nekaj delovnih mest odvisnih od turizma," je dejal in opomnil, da Velika planina do nadaljnjega ostaja odrezana od sveta. "Treba bo razmišljati tudi o sistemskih ukrepih, kako vse te stvari reševati v okviru države, podobno najbrž kot med epidemijo covida-19, z neko strokovno komisijo," je pozval.

Ekipe komunalnega podjetja sanirajo tudi vodovodni sistem v kamniški občini, na katerem so nastale večje okvare. Polovici Kamnika so vodo zagotovili že v soboto, drugi pa jim bo po napovedi župana uspelo danes. Za gospodinjstva, ki niso imela pitne vode, so v tem času zagotovili odjemna mesta s pomočjo gasilcev, štaba civilne zaščite in pogodbenih podjetij.

Posledice poplav v kamniški industrijski coni. Foto: Miro Štebe
Posledice poplav v kamniški industrijski coni. Foto: Miro Štebe

Župan občine Mengeš: Številni so izgubili vse, za kar so vse življenje garali

Tudi v občini Mengeš intenzivno odpravljajo posledice hudih poplav, ki so po besedah župana Boga Ropotarja povzročile katastrofo, ki je ne pomnijo niti najstarejši občani. "Številni so izgubili vse, za kar so vse življenje garali. Razsežnost posledic je ogromna, izjemno težko je sploh oceniti škodo," je dejal. Pri sanaciji in odpravi posledic računajo tudi na pomoč države. Velika škoda je namreč nastala tudi na občinskih objektih. Poplavljeni so vrtec Gobica, kjer "ni ničesar več uporabnega", nova športna dvorana, poplavilo je tudi kletne prostore zdravstvenega in kulturne doma ter občinske zgradbe, poškodovana je tudi druga občinska infrastruktura.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je z ekipo obiskal osnovno šolo v Cerkljah na Gorenjskem in vrtec Mengeš. Zagotovil je, da bo pouk za nižje razrede zagotovljen že 1. septembra. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je z ekipo obiskal osnovno šolo v Cerkljah na Gorenjskem in vrtec Mengeš. Zagotovil je, da bo pouk za nižje razrede zagotovljen že 1. septembra. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Zdravstveni dom kljub poplavljenim kletnim prostorom deluje, otroke iz vrtca Gobica pa bodo preselili v enoto Sonček, ki ni bila poplavljena. "Imamo srečo v nesreči, da so trenutno počitnice. Za naprej pa bomo poiskali trajno, dolgoročnejšo rešitev, dokler stvari ne saniramo. Jutri imamo sestanek z direktorico in ravnateljem šole, kako v prihodnje rešiti tudi ta problem," je dejal.

Ujma v občini Mengeš smrtnih žrtev ni terjala, je pa med občani prišlo do nekaj poškodb med odpravljanjem posledic. Voda je pitna in je ni treba prekuhavati. Iz občine prihajajo tudi informacije o krajah prizadetim prebivalcem, ki jih je Ropotar potrdil in tovrstna ravnanja obsodil. "Neprimerno je, da kdor koli počne še to v tej katastrofi," je dejal. Za pomoč pri varovanju so prosili tudi policijo, ki z dodatnimi policijskimi enotami patruljira tudi ponoči. Ropotar se je ob tem zahvalil vsem gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, prostovoljcem, ki so se odzvali v ogromnem številu, pa tudi županom okoliških občin, ki jih poplave niso prizadeli.

Sorodna novica Reportaža iz Mengša in Kamnika: Kako so reševali otroke iz mengeškega vrtca

Za občane Komende pitna voda na voljo v gasilskem domu

Ujma ni prizanesla niti občini Komenda, kjer je tamkajšnji župan Jurij Kern izdal odredbo o uporabi hidrantnega omrežja in hišnih vodovodnih priključkov. "Razumemo, da želite vsi čim prej urediti in očistiti svojo okolico, vendar bodimo solidarni in upoštevajmo navodilo, da se mora vodovodno omrežje najprej dovolj napolniti, da ga bomo lahko v polni meri uporabili vsi občani," so ob tem zapisali na občinskem profilu na Facebooku.

Občani lahko pitno vodo prevzamejo v Gasilskem domu Komenda, s seboj pa morajo imeti svojo embalažo. Ob tem pozivajo k solidarnosti in da naj se voda v teh dneh porabi samo za nujne življenjske potrebe in živali.

Vračanje evakuiranih občanov Medvod

Odpravljanje posledic ujme je v teku tudi v drugih občinah Osrednjeslovenske regije. V Medvodah predvsem poskušajo vzpostaviti cestne povezave in odstranjujejo komunalne odpadke. Pri tem jim pomagajo številni prostovoljci. Večina evakuiranih prebivalcev se je vrnila na svoje domove, ponekod pa so še vedno odrezani od sveta.

Župan Medvod Nejc Smole je povedal, da so danes, četrti dan od katastrofalnih poplav, v intenzivni fazi sanacije, kar pomeni, da jim je v nedeljo uspelo z ogromnim številom prostovoljcev, gasilcev, vojakov popraviti precejšen del javnih površin in infrastrukture, ljudje, ki jih je prizadela ujma, pa čistijo svoja stanovanja. "Zdaj prihajamo v fazo, ko bo treba vse te komunalne odpadke, ki so nastali in se kopičijo, zelo pospešeno začeti odvažati. To opravlja naše podjetje Voka Snaga, verjetno bomo zaprosili za pomoč tudi druge občine, če nam prek komunale lahko posodijo kakšen stroj," je dejal.

Poleg tega se v občini spopadajo z vzpostavljanjem in sanacijo cest, kjer bodo po besedah župana primorani zaprositi za nekaj dodatne zunanje pomoči, ker je delo vezano na gradbince. Promet na cestah je sicer otežen, ker ves čas poteka odstranjevanje zemeljskih plazov. Tako je cesta doline Ločnice za javni prevoz še zaprta, odprta pa je cesta prek Katarine. Občani s tega območja so noč preživeli v motelu Medno in v prostorih Policijske akademije v Tacnu. Pred kratkim pa je župan prejel dobro novico, in sicer da jim je danes uspelo stanovanja toliko sanirati, da so zagotovili tudi električno energijo. Župan tako pričakuje, da se bo večina evakuiranih prebivalcev počasi vrnila na svoje domove.

Kljub težkemu položaju pa je župan nedeljski dan poimenoval "dan zmage in solidarnosti v eni lokalni skupnosti", ker se je v nedeljo v nekaj urah po odprti aplikaciji prijavilo 550 prostovoljcev za pomoč ljudem in za dela na javni infrastrukturi. Popoldne bo sicer izredna seja občinskega sveta, na kateri se bodo seznanili z razmerami po poplavah 4. avgusta.

Sorodna novica Kumer: Brez elektrike manj kot 2000 odjemalcev; Bratušek: Pozitivno sem presenečena

Litija trenutno brez ustrezne povezave z Ljubljano

Tudi v občini Litija se nadaljuje intenzivna sanacija poplavljenih območij, potem ko je v nedeljo upadla reka Sava. Sanacija poteka predvsem na najbolj kritičnih območjih, to je predvsem levi breg mesta Litija, naselja Smrekarica, Ponoviče, Sava, Spodnji Log, Kresnice, Jevnica. Ključen del sanacije je odvoz odpadkov, zato pozivajo občane, da stvari, ki so bile izpostavljene poplavi in so za odvoz, namestijo na primerno zbirno mesto. "Strošek odvoza odpadkov bo v celoti krila občina. Prizadetim občanom smo v soboto in nedeljo priskočili na pomoč. Gasilci, enote RK Litija in civilne zaščite ter številni posamezniki prostovoljci so jim razdelili brezplačne obroke, vodo in druge napitke," je dejal litijski župan Franci Rokavec.

Poudaril je, da so že oblikovali popisne komisije, ki bodo čim prej pripravile okvirno oceno poškodovane infrastrukture. Najbolj jih skrbi to, da v tem trenutku nimajo ustrezne povezave z Ljubljano. Do preklica namreč ostajata zaprta mostova v Jevnici in na Savi. Oba mostova sta bila v poplavah poškodovana in nista varna za uporabo, zato je gibanje na njih strogo prepovedano, je dodal. Poleg tega je poškodovanih tudi nekaj drugih ključnih objektov, med drugim je voda vdrla v mladinski center, tudi škoda v kmetijstvu je velika.

Rokavec računa, da bo sanacija obsežna in bo zagotovo trajala do zime. Zaskrbljeni so tudi zaradi treh zemeljskih plazov, ki so se na novo sprožili, to so Hotič, Jesenje, Vače, saj je v enem od teh ogrožen tudi lokalni vodovod.

V občini Litija voda zalila več kot 130 hiš in drugih stavb

Ponekod še vedno težave s telefonskimi linijami

V občini Dobrava - Polhov Gradec že od nedelje poteka intenzivna sanacija najbolj poškodovanih vodotokov, cest, plazov in čiščenje naplavin. "Predvsem pa želimo čim prej zagotoviti dostop do odrezanih krajev. To nam je v soboto in nedeljo v večjem delu občine uspelo zagotoviti, vsaj glede občinskih cest, a določene kmetije so še odrezane in nedostopne, a upam, da bodo dostopne danes," je pojasnil župan Jure Dolinar.

Zvezo s krajani v Škandrovem grabnu vzpostavljajo na različne načine, težava so telefonske linije, kjer na nekaterih odsekih ni signala. To se zdaj ureja, pravi župan in dodaja, da je najbolj kritično na Hruševem, kjer je most čez Gradaščico močno poškodovan. Tam pripravljajo predlog za pontonski vojaški most.

Po njegovih besedah je ujma povzročila največjo škodo na občinski infrastrukturi. Zaradi plazov sta trenutno ogrožana dva stanovanjska objekta v Rovtah in Petačevem grabnu. Zaradi poplavne nevarnosti in proženja zemeljskih plazov pa so morali že v petek evakuirati nekaj krajanov iz stanovanjskih objektov, tudi eno reševanje s čolnom so imeli.

Namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus je povedal, da je Gradaščica v nedeljo poplavljala na območju Dvora - Polhov Gradec. Danes nadaljujejo odvoz kosovnega materiala in začenjajo pregledovati infrastrukturo.

V občini Dobrova - Polhov Gradec uničenih veliko cest