Reportaža iz Črne na Koroškem

"Glede na nekoliko prijaznejše vreme, ki smo mu bili priča ponoči in danes, se kritične razmere nekoliko izboljšujejo. Vse intervencijske enote še vedno izvajajo potrebne dejavnosti za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje, kar pomeni, da smo še vedno, ne glede na to, da je stanje glede prizadetosti v Sloveniji različno, v fazi, ko predvsem zagotavljamo varnost ljudi," je na vladni novinarski konferenci dejal Behin.

Ob tem je vse, ki že izvajajo sanacijo posledic poplav, pozval, naj poskrbijo za maksimalno lastno varnost. "Res bi bilo škoda, da v trenutkih, ko imamo nekoliko boljšo situacijo, izgubimo kakšno življenje ali tvegamo poškodbe," je poudaril.

"Razmere se nekoliko umirjajo in čedalje bolj prehajamo v fazo zaključnih ukrepov, ki so neposredna posledica poplav. Upamo, da bomo v naslednjih dnevih zagotovili tudi kolikor toliko normalne komunikacije. Je pa res, da normalnega stanja še nekaj časa na teh območjih ne bo," je poudaril Behin.

"Škode bo za več milijard evrov," pa je v oddaji Odmevi plus izjavil premier Robert Golob. Več TUKAJ.

Pogovor s premierjem Robertom Golobom po kriznem sestanku vlade

Plinovodi po ministrovih besedah delujejo brezhibno, razen nekaterih izjem

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je pojasnil, da se vsa energetska infrastruktura, kar se tiče zagotovitve napajanja električne energije, iz ure v uro izboljšuje. Če je bilo pred malo manj kot 50 urami v nekem trenutku več kot 20 tisoč odjemalcev brez oskrbe z električno energijo, je bila zjutraj ta številka 2600 in v zadnjih nekaj minutah je ta številka 1836 odjemalcev, ki še nimajo zagotovljene oskrbe z električno energijo, je pojasnil na novinarski konferenci.

Črna na Koroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović
Črna na Koroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović

Najhujše razmere so na področju Mežiške doline, Črna, Prevalje, Zgornja Savinjska dolina, tudi deli Ljubljane ter spodnje in zgornje Gorenjske. Verjamem, da se bodo v nekaj dneh vzpostavile nujne začasne mobilne transformatorske postaje za oskrbo z električno energijo. Hkrati že pripravljamo ukrepe in tudi posebne ekipe, ki bodo pregledovale tudi električne inštalacije, zato da se bodo lahko varno priključevale naprave nazaj na omrežje, je dejal in dodal, da je oskrba z električno energijo za celotno državo zagotovljena, vsi prenosni sistemi, daljnovodi delujejo, oskrba z energijo pa je nemotena.

Plinovodi po ministrovih besedah delujejo brezhibno, razen z nekaterimi izjemami, to so Zgornja Savinjska dolina, predvsem pa deli Koroške, kjer se počasi vzpostavlja nazaj plinovodni sistem, gre za področje Prevalj, Mežice in Otiškega Vrha, medtem se tudi odpravljajo napake v Kotljah, Laškem in Kamniku.

Verjamemo, da bodo vse terenske ekipe tako na področju oskrbe z električno energijo kot s plinom v nekaj dneh zagotovile, če ne trajno, ampak vsaj začasno in nadomestno oskrbo z vsemi energenti, je poudaril minister.

Ko voda odteka, se šele vidijo posledice besnenja narave

Veliko boljše razmere tudi v prometu

Moten je tudi javni potniški promet na linijah na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini, delno tudi na Gorenjskem pri Škofji Loki in na Ptujskem.

Vseh linij, ki bi bile motene, je že manj kot 10 odstotkov. Tudi tukaj se nadomeščajo in hitro vzpostavljajo linije nazaj, skladno seveda z vzpostavitvijo dostopnih prog. V javnem železniškem potniškem prometu so nekatere prometnice še vedno prekinjene, predvsem povezava Celje–Zidani Most, Celje–Velenje, Zidani Most–Litija, Kranj–Jesenice in Jesenice–Anhovo, začasno pa je urejena izredna povezava med Celjem in Ljubljano skozi Sevnico, je še navedel okoljski minister.

Petkov prizor v Srednji vasi v Poljanski dolini. Foto: MMC RTV SLO/Florijan Tušar
Petkov prizor v Srednji vasi v Poljanski dolini. Foto: MMC RTV SLO/Florijan Tušar

Bratušek: Pozitivno sem presenečena

Spregovorila je tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek: "Bila sem na prvem obisku v Poljanski dolini in kakor koli v tej težki situaciji lahko rečem, da sem bila pozitivno presenečena nad tem, kar sem videla. Ogromno materiala je s cest že umaknjenega, prevoznost se izboljšuje praktično iz minute v minuto. Od petka dalje na ministrstvu za infrastrukturo na dve uri spremljamo, kako stvari po Sloveniji potekajo. Naše avtoceste so v celoti odprte. Kar se tiče železniške infrastrukture, imamo v tem trenutku še eno zaporo, to je na progi Ljubljana–Zidani Most na odseku Litija–Sava. Proga je sicer dvotirna, ampak po enotirni naj bi bil promet vzpostavljen okoli 18. ure."

Kar se tiče državnih cest, imamo v tem trenutku 99 delnih ali popolnih zapor. Še v nedeljo zvečer je bilo teh zapor 166, kar pomeni, da se stanje iz minute v minuto izboljšuje. Kar se tiče državnih cest, je največja težava na Gorenjskem v Poljanski dolini in na območju Celja, tukaj gre seveda za Koroško in Savinjsko dolino, ter del v Ljubljani, ki se nanaša na Kamnik.

Bratušek je tudi pojasnila vladni dogovor glede zaustavitve vseh ne nujnih državnih investicij. "Včeraj je bilo dogovorjeno, da v tem trenutku ne objavljamo novih javnih razpisov, ne sklepamo novih pogodb ali pa oddajamo javnih naročil Direkcije RS za infrastrukturo (Drsi). Dars in Slovenske železnice so dobili nalogo, da pripravijo seznam po njihovi oceni nenujnih investicij. Po sestanku z gradbinci sem optimistična, da teh investicij ne bo treba prav v velikem številu ukinjati," je poudarila.

Ministra Bratušek in Kumer sta si ogledala posledice povodnji in plazov
Pogovor z Alenko Bratušek, Nino Pirnat (NIJZ) in Janijem Trojnerjem (inženirska zbornica)

Koroška: V Črni potrebujejo težko mehanizacijo in pridne roke

Razmere v Črni na Koroškem se po besedah županje Romane Lesjak umirjajo. Vode se vračajo v svoje vodotoke, v teku pa je odpravljanje posledic. "Potrebujemo težko mehanizacijo in pridne roke," je dejala županja.

Več o razmerah na Koroškem

Popolnoma nedostopni so še vedno trije zaselki v bližini Črne

Zgornja Savinjska dolina se je trajno spremenila

Razmere v Zgornji Savinjski dolini so še resne. Največja težava so plazovi, ki ogrožajo še nekaj hiš. Do Luč in Ljubnega lahko pridejo le intervencijska vozila. Ekipe mednarodne pomoči, ki prihajajo v Slovenijo, bodo nastanjene v Rečici ob Savinji, od tam pa se bodo po Savinjski dolini že v torek odpravile na pomoč.

Medtem občina Solčava, od koder zaradi posledic ujme še danes evakuirajo turiste, za nove turiste ostaja začasno zaprta.

Več o razmerah v Savinjski dolini

Iz zaselka Struge pred Lučami morali preseliti vseh 50 prebivalcev
Direktor podjetja Biomasa Rok Suhodolnik o katastrofi v Nazarjah

Pomurje: Hiše na Hotizi ubranili s prečrpavanjem vode

Prebivalce naselij Hotiza in Kot, ki ju je davi dosegel poplavni val zaradi poškodovanega nasipa na reki Muri, so s prečrpavanjem vode uspeli ubraniti pred poplavo. Aktivirali so štiri večje črpalke in tako uspeli preprečiti, da bi voda dosegla hiše.

Več o razmerah v Pomurju

V porečju Mure nekaj naselij še vedno ogroženih, poplavljen tudi Babičev mlin v Veržeju

Gorenjska: V Kranju poškodovana kanalizacijska cev

Deroča Sava je v Kranju segla do kanalizacijske cevi na mostu pri nekdanji Planiki. Župan Kranja Matjaž Rakovec opozarja, da bi lahko celotnemu območju ob Savi grozila ekološka katastrofa.

Plaz je še vedno aktiven tudi na Koroški Beli, zato je znova potekala evakuacija v zoženem obsegu dela vasi.

Več o razmerah na Gorenjskem

Deroča Sava poškodovala betonski plašč kanalizacijske cevi v Kranju

Osrednjeslovenska regija: V občini Kamnik nekatere hiše še nedostopne

Situacija je še vedno skrb vzbujajoča v občini Kamnik, kjer jim niti z gradbeno mehanizacijo še ni uspelo zagotoviti dostopa do vseh hiš, je dejal župan Matej Slapar. Po njegovih besedah so bile v poplavah popolnoma uničene in poplavljene dolina Kamniške Bistrice, dolina Črne in doline Bistričice. Počasi se prebijajo do teh hiš, so jih pa medtem s pomočjo helikopterjev oskrbeli s hrano, vodo in agregati.

Več o razmerah v osrednjeslovenski regiji

Reportaža s Kamniškega
V občini Dobrova - Polhov Gradec uničenih veliko cest
V občini Litija voda zalila več kot 130 hiš in drugih stavb

Podravje: V ptujski občini ni bilo večje škode

Stanje po vremenski ujmi se umirja tudi v Spodnjem Podravju. Pretoki Drave in Dravinje padajo ter narasle vode, ki so v preteklih dneh poplavile spodnje prostore okoli sto objektov, se počasi umikajo. Kjer se je voda umaknila, čistijo in ocenjujejo škodo.

Več o razmerah v Podravju

V občini Šentilj se je v zadnjih treh dneh sprožilo več kot 50 plazov

Posavje: Zagnali dve hidroelektrarni

Dve od štirih hidroelektrarn na spodnji Savi, ki so jih po povodnji začasno zaustavili, odprli njihove zapornice in s tem čezmerno narasli Savi omogočili prost pretok, spet delujeta. Na pregradah preostalih dveh še odstranjujejo nabrano rečno plavje, delovati pa bosta začeli v kratkem, je dejal direktor družbe HESS Bogdan Barbič.

Delujeta že hidroelektrarni Arto-Blanca in Brežice, na boštanjski in krški hidroelektrarni pa še odstranjujejo plavje. Savin pretok se je sicer toliko znižal, da hidroelektrarne lahko spet poženejo in jih vklopijo v elektroenergetsko omrežje.

Luče danes ob 9.30. Danes bodo odkrite razsežnosti poplav v Zgornji Savinjski dolini. Foto: Slovenska vojska
Luče danes ob 9.30. Danes bodo odkrite razsežnosti poplav v Zgornji Savinjski dolini. Foto: Slovenska vojska

Gasilci ponoči posredovali v 57 primerih

Tudi noč z nedelje na ponedeljek sicer še ni bila popolnoma mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju (19) in na Koroškem (17). Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte nekatere ceste.

Lekarne imajo večdnevno zalogo zdravil

Od ponedeljka je znova odprtih tudi večina bank in poštnih poslovalnic po Sloveniji, delujejo tudi skoraj vsi bankomati.

Enako velja za lekarne, za nemoteno preskrbo z zdravili si prizadevajo tudi v krajih, kjer so zaradi izrednih razmer težave z dostopom, so sporočili z Lekarniške zbornice Slovenije. Zagotavljajo tudi, da imajo lekarne večdnevno zalogo zdravil.

Stanje na cestah

Kakšno je stanje na cestah? Katere so še zaprte, lahko preberete TUKAJ.