Poti vseh orkanov v obdobju 1945-2006 na Zemlji. Foto: www.nhc.noaa.gov
Poti vseh orkanov v obdobju 1945-2006 na Zemlji. Foto: www.nhc.noaa.gov
Brane Gregorčič
Gregorčič je dejal, da naraščanje števila orkanov še ni statistično potrjeno. Foto: MMC RTV SLO

V intervjuju za MMC je znani slovenski meteorolog tudi odgovoril na vprašanje, ali je za neurja, ki smo jim bili nedavno priče tudi v Sloveniji, kriva mila zima.

V zadnjem času pogosto poročamo o silovitih orkanih. Pred tremi leti se je celo zgodilo, da je bilo tropskih neviht več, kot pa so meteorologi pripravili imen zanje. Menite, da za tako obnašanje narave obstaja logična razlaga?
V letu 2005 je število tropskih ciklonov v severnem Atlantiku res prvič v zgodovini preseglo število 21, kolikor je imen, pripravljenih po posebnih imenskih listah. V tem primeru se orkani poimenujejo po črkah grške abecede. V zadnjih treh letih je bilo spet manj ciklonov, tako da naraščanje števila še ni povsem statistično potrjeno. Nekoliko pa res narašča število močnih orkanov (tistih vsaj 3. stopnje po Saffir-Simpson-ovi lestvici).

Pod kakšnimi pogoji se tropska nevihta razvije v orkan?
Tropska nevihta se lahko razvije v orkan nad veliko morsko površino, katere temperatura je vsaj 27 stopinj C. Po definiciji tropska nevihta preraste v orkan, ko minutno povprečje vetra preseže hitrost 119 km/h.

Kako vi kot meteorolog gledate na podnebne spremembe in segrevanje ozračja? Je stanje alarmantno tudi z vašega vidika?
Z naraščajočo temperaturo ozračja je na voljo tudi več energije za vremenske procese, ki so zato lahko burnejši. Toplejši zrak namreč lahko sprejme več vodne pare, prav ob pretvorbah vodne pare iz plinaste v kapljevinasto obliko pa se generira največ toplote (sproščanje latentne toplote), ki omogoča hitra vertikalna dviganja v oblakih in posledično nastanek močnih padavin, toče in močnih sunkov vetra, ponekod tudi tornadov.

Tudi v Sloveniji je bilo letos že več neurij, ki so povzročila ogromno gmotne škode. Menite, da je za to kriva mila zima?
Zima 2007/08 ni bila tako topla kot tista 2006/07, pa je bilo letos poleti bistveno več neurij. Pravimo, da vreme dokaj hitro pozablja svojo zgodovino, ker je pač ozračje zelo kaotičen sistem. Vsekakor pa velja zgoraj zapisano.

M. R.