Predsednik države na simpoziju o zeleni prihodnosti. Foto: Anže Malovrh/STA
Predsednik države na simpoziju o zeleni prihodnosti. Foto: Anže Malovrh/STA

Predsednik države Borut Pahor je v nagovoru na simpoziju Zelena prihodnost, ki je potekal v Šentjerneju, spomnil na svoj slavnostni nagovor na petkovi osrednji državni proslavi ob 30. obletnici slovenske državnosti, v katerem je poudaril, da je zdaj najprimernejši čas za oblikovanje soglasja o zelenem in digitalnem ter socialno in gospodarsko trajnostnem razvoju Slovenije za prihodnjih 30 let. Dejal je, da smo pred tridesetimi leti Slovenci s prvim soglasjem dosegli osamosvojitev, z drugim pred skoraj dvajsetimi vstop Slovenije v Evropsko unijo in Nato, zdaj pa je čas za oblikovanje tretjega razvojnega soglasja – o zeleni prihodnosti Slovenije in Evropske unije.

Sorodna novica Pahor: "Slovenijo premika naprej koalicija za nekaj, ne koalicija proti." Janša: "Znamo in zmoremo."

"Zeleni dogovor je zgodovinska nujnost"

Predsednik Pahor meni, da bo za to potrebnega veliko dela, zlasti povezovanja in sodelovanja, saj takšno soglasje ne pride čez noč, a gre po njegovem mnenju za zgodovinsko nujnost, ki bo pripeljala do paradigmatskih sprememb. "Zeleni evropski dogovor je izjemna priložnost, imenitno bo, če jo bo Slovenija znala izkoristiti in bo v ospredju držav, ki si bodo prizadevale za uveljavitev okoljskih ciljev. Le tako bomo ohranjali našo deželo lepo in uveljavili primerjalne prednosti, ki jih spričo naravnih danosti ima," je dejal.

V nadaljevanju je spomnil tudi na svarila slovenske klimatologinje in članice prve sestave njegovega stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko, Lučke Kajfež Bogataj, da bomo morali cilje, ki jih obravnava pariški sporazum, uveljaviti bistveno prej kot leta 2050, dejansko že kar v tem desetletju, in sicer do leta 2030. V nasprotnem bomo morali zmanjševati naše potrebe po energiji in uvajati stroge ukrepe. Ob tem je zbrane pozval k spremembi potrošniških in drugih navad v prihodnjih letih, odločevalce pa, da trenutnih okoliščin ne podcenjujejo in pravočasno ukrepajo.

Zbrane sta nagovorila tudi Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade, in Alain Lamassoure, vidni francoski politik, naklonjen slovenski osamosvojitvi.