Protest italijanskih in slovenskih ribičev proti plinskemu terminalu v Trstu leta 2006. Foto: BoBo
Protest italijanskih in slovenskih ribičev proti plinskemu terminalu v Trstu leta 2006. Foto: BoBo
Plinskega terminala v Žavljah pri Trstu ne bo. Foto: Radio Koper

Novico je na družbenem omrežju Facebook prva sporočila tržaška občinska odbornica za urbanistiko Luisa Polli, je poročal spletni časopis Primorske novice. Za časopis je Pollijeva pojasnila, da so pri španski družbi očitno ugotovili, da ni pogojev za nadaljnje vztrajanje pri tej lokaciji, saj so v bistvu vse krajevne institucije – od dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK) do občinskih uprav – izrazile nasprotovanje načrtu. Plinskemu terminalu v Žavljah je nasprotovala tudi tržaška pristaniška oblast in Siot, ki upravlja naftni terminal v Trstu.

Projektom, povezanim z izgradnjo terminala v Žavljah, že ves čas med drugim nasprotujejo tudi Slovenija, Občina Ankaran in slovenski nevladniki. Na začetku januarja so na ministrstvu za okolje in prostor povedali, da se je država pridružila vsem petim upravnim tožbam pred rimskim sodiščem za izpodbijanje že izdanega okoljevarstvenega soglasja za plinovod Trst-Gradež-Vileš.

"Velik dan za Trst"
"Kaplja čez rob" za investitorja je bila po pisanju Primorskega dnevnika verjetno zadnja pritožba na deželno upravno sodišče. "Za Trst je to velik dan," je komentirala Pollijeva, ki je zatrdila, da s tem propade tudi načrt omenjenega plinovoda družbe Snam.

Pismo družbe Gas Natural je podpisal predsednik upravnega sveta Javier Hernandez Sinde. Svojo namero so sporočili italijanskim ministrstvom za okolje, za notranje zadeve, za kulturo, gospodarstvo, gospodarski razvoj in obrambo, pa tudi deželi FJK, Občini Trst, tržaški pristaniški oblasti in drugim institucijam, pa tudi družbam Snam Rete Gas, Enel Distribuzione in Terna, so še poročale Primorske novice.