Odlom ledenika na Marmoladi. Foto: EPA
Odlom ledenika na Marmoladi. Foto: EPA

Zaradi nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letalnikov s toplotnimi kamerami nad krajem nesreče. Vse, kar so našli to dopoldne, so ostanki oblačil in nahrbtnikov. Kot je poročal Radio Slovenija, so s sedeža pokrajinske uprave v Trentu sporočili, da pogrešajo še pet ljudi, potem ko so osem pogrešanih izsledili.

Dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec je poročal, da se izletniki kljub nedeljski tragediji znova odpravljajo na Marmolado, da bi se lahko fotografirali na kraju nesreče. Po nedeljskem delnem zaprtju pobočij je župan Canazeija z današnjo uredbo za nedoločen čas zaprl območje celotne gore.

Predstavnik gorskih reševalcev Giorgio Gajer je dejal, da so možnosti, da bi 36 ur po nesreči našli preživele, skoraj nične.

Na ledeniku so konec tedna namerili rekordnih deset stopinj Celzija. Foto: Reuters
Na ledeniku so konec tedna namerili rekordnih deset stopinj Celzija. Foto: Reuters

Po uradnih podatkih je v plazu več ton ledu in kamenja, ki ga je sprožil del ledenika, ki se je odlomil na 3343 metrov visoki Marmoladi, umrlo sedem ljudi, osem jih je poškodovanih, dva med njimi sta v kritičnem stanju. Med poškodovanimi sta 67-letni Nemec in 58-letna Nemka še vedno v kritičnem stanju. Zaradi izmaličenosti posmrtnih ostankov še vedno niso znana imena štirih od sedmih mrtvih v plazu.

Strokovnjaki in reševalci se medtem strinjajo, da nedeljske nesreče ni bilo mogoče predvideti, da pa je bila možnost za lom seraka z dela ledenika na vrhu Punta Rocca precejšnja že vsaj dva meseca.

Italijanski premier Mario Draghi je v ponedeljek obiskal kraj nesreče, ki jo je deloma pripisal globalnemu segrevanju. V letoviškem kraju Canazei, ki leži pod ledenikom, je dejal, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost majhna.

Iz italijanskih Alp danes poročajo o novih nesrečah. V Dolomitih so odkrili truplo pogrešanega 30-letnega Španca, ki je to pogorje prečil sam. Na italijanski strani Matterhorna pa naj bi se že v ponedeljek smrtno ponesrečila dva švicarska alpinista, ki sta padla 400 metrov v globino; njuni trupli so našli danes na višini 3100 metrov.

Vročina botrovala nestabilnosti ledenika

Strokovnjaki nesrečo povezujejo z vročinskim valom v Italiji, zaradi katerega je ledenik postal nestabilen, saj so temperature na 3000 metrih nadmorske višine dosegle 10 stopinj Celzija. Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju, ki je posledica človeške dejavnosti.

Zaradi suše so italijanske oblasti v ponedeljek razglasile izredne razmere v petih pokrajinah na severu.

Arso je na Twitterju objavil, da so podor na ledeniku zaznali tudi na 20 kilometrov oddaljeni seizmološki opazovalnici Agordo.

Kot je za Radio Slovenija dejal Miha Pavšek, raziskovalec na Geografskem inštitutu Antona Melika, ZRC SAZU, odlom ledenika z vrha Marmolade verjetno ne bo osamljen primer, saj se dogodki v visokogorju ob večdnevnih visokih temperaturah lahko tudi ponovijo. Zato pozornost in previdnost nista odveč.

"Imamo opravka z dolgotrajnimi in zelo visokimi temperaturami. Pred dnevi so na Marmoladi potrdili 10 stopinj Celzija. Intenzivno se dogaja tajanje, kar je glavni proces ledenika v dobi tajanja, zaradi tega ledene gmote še dodatno izgubljajo stik s površjem in na strmejših delih pobočij lahko zdrsnejo navzdol."

In kako je s Triglavskim ledenikom in ledenikom pod Skuto? "Vzorčimo vodo redno na 10 dni, vzeli smo tudi že vzorce starega snega, v nadaljevanju poletja pa nas čaka še georadarsko merjenje ledenika."

V Dolomitih iščejo še pet pogrešanih