Problematiko okolja je treba dvigniti na višjo politično raven, da bi se države problematike lotevale odločneje. Foto: Reuters
Problematiko okolja je treba dvigniti na višjo politično raven, da bi se države problematike lotevale odločneje. Foto: Reuters

EU želi doseči, da se povprečne globalne temperature glede na predindustrijsko obdobje ne bi dvignile za več kot dve stopinji, kar pomeni omejitev svetovne emisije toplogrednih plinov. Podnebne spremembe so ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, zato se bo okolijski minister Janez Podobnik med drugim udeležil razprav o partnerstvih za podnebne spremembe, so sporočili z ministrstva.

Okolje sodi na visoko politično raven
Cilj skupščine je sicer dvigniti politično raven problematike, kar bi pripomoglo, da bi se države z njo spoprijemale bolj odločno in usklajeno.

187 držav se je že decembra dogovorilo, da bodo v prihodnjih dveh letih sprejele novo mednarodno pogodbo, ki bo po letu 2012 nadomestila kjotski protokol.

Pomemben mejnik evropske podnebne politike je nedavna potrditev podnebno-energetskega svežnja EU-ja, ki ga je potrdila Evropska komisija. Ta konkretizira namen uresničenja politične zaveze povezave, da bo postala gospodarstvo z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida in visokim energetskim izkoristkom.

Razprave o podnebju se udeležuje tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki se bo srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Moonom.