Po izlitju vina v reko so poginile ribe

Vinski ostanki se v Badaševico več ne razlivajo, je pa voda temne barve, ves Koper zaudarja, saj se sprošča močan vonj po gnitju. Strokovnjaki menijo, da je stanje alarmantno. "Ugotovili smo, da je prišlo do velikega pomanjkanja kisika, ki je posledica gnitja organizmov na morskem dnu," je povedal Domen Trkov z Morske biološke postaje.

Onesnaženje se širi in ogroža tudi park Škocjanski zatok. "Glede na to, da je naravni rezervat ena strožjih oblik varovanja, bi se stvari lahko počasi že uredile, ker ima zgodba zelo dolgo brado," je poudaril Borut Mozetič iz Naravnega rezervata Škocjanski zatok.

Tudi Igor Rakar iz Medobčinske službe za zaščito, reševanje in varstvo okolja je potrdil, da je "nedvomno prišlo do onesneženja struge Badaševice z organskimi snovmi, ki prihajajo iz odpadnih vod vinogradniške industrije".

Ker se to dogaja vsako leto znova, se postavlja vprašanje, zakaj stvari ne morejo priti do dna. "To ni prvič, ponavlja se iz leta v leto," je prikimal Rakar. Kot smo izvedeli, je inšpektor obiskal podjetje Vinakoper, a njegove ugotovitve še niso znane.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Nevarno bi lahko bilo tudi kopanje ob izlivu v Žusterni

Strokovnjaki Morske biološke postaje opozarjajo občino, naj obvesti občane o razmerah v reki Badaševici, saj nekateri v njej še vedno lovijo ribe, nevarno pa bi lahko bilo tudi kopanje ob izlivu Badaševice v Žusterni.