Tudi v sosednjih pokrajinah bo oblačno in deževno. Največ padavin bo v krajih južno in vzhodno od nas. Ob severnem Jadranu bo pihala zmerna burja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tudi v sosednjih pokrajinah bo oblačno in deževno. Največ padavin bo v krajih južno in vzhodno od nas. Ob severnem Jadranu bo pihala zmerna burja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
ARSO
V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, napovedujejo na Arsu. Foto: ARSO

Ciklonsko območje, ki se premika nad severnim Sredozemljem, bo do nedelje povzročalo pogoste padavine. Najmočnejše pričakujejo meteorologi v noči na soboto. Po napovedih lahko v južnih in vzhodnih krajih v približno 12 urah, med petkom zvečer in soboto zjutraj, pade tudi okoli 60 litrov dežja na kvadratni meter. Skupna količina padavin do sobote pa bo na omenjenem območju lahko presegla 100 l/m2.

Razlivanja manjših vodotokov in hudournikov so mogoča na območju Gorjancev ter na območju Slovenskih goric, Pohorja, Kozjaka in Haloz. Na Agenciji RS za okolje pričakujejo v soboto čez dan močnejši porast rek na teh območjih z manjšimi razlivanji v osrednji Sloveniji in Prekmurju. Poplavijo lahko Krka s pritoki, reke v Beli krajini, Posotelju, na Koroškem in v Podravju.


Poleg dežja tudi veter in plazovi

V petek popoldne in v prvem delu noči bo pihal tudi okrepljen severovzhodni veter. Predvsem v višjih legah in v vzhodni Sloveniji bo veter lahko dosegel hitrost do okoli 90 km/h. Približno isto hitrost bodo imeli sunki burje na izpostavljenih mestih na Primorskem. V soboto zjutraj se bodo temperature gibale med 6 in 10 stopinjami, čez dan pa se živo srebro ne bo povzpelo čez 16 stopinj C.

Ob tem Geološki zavod Slovenije ob napovedanem deževju prebivalstvo na območju severovzhodne in vzhodne Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Ljudje, sploh tisti, ki živijo na pobočjih ali tik ob njih, naj bodo "še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zadovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču" so poudarili.