Točnega vzroka za pomor še niso ugotovili. Foto: MMC RTV SLO
Točnega vzroka za pomor še niso ugotovili. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnik Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki je takoj odšel na teren, je sum pomora zaradi bolezni že ovrgel, obstaja pa sum zastrupitve zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev na bližnji vrtnariji. Z omenjenim sredstvom bi lahko bila kontaminirana tamkajšnja voda.

Kmetijska inšpekcija je odvzela vzorce mrtvic in odmirajočih čebel ter jih posredovala v laboratorijsko analizo, katere rezultati bodo znani v prihodnjih dneh.

Preverjajo še koruzna polja
Pomor se je zgodil v panju s 27 čebeljimi družinami, kjer naj bi bilo po prvih ocenah pomorjenih okoli 70 odstotkov pašnih čebel, pri tem pa ni nobena čebelja družina odmrla v celoti. Kmetijski inšpektorji medtem preverjajo še bližnja koruzna polja, vendar za zdaj ne kaže, da bi za pomor lahko bil glavni vzrok sejanje z insekticidom tretirane koruze.

Veterinarska uprava RS-ja je čebelarju do nadaljnjega prepovedala promet s proizvodi z namenom preprečitve prenosa morebitnih fitofarmacevstkih sredstev v čebelje proizvode.

In zagrožene kazni?
Pravni osebi, ki uporablja fitofarmacevtska sredstva tako, da povzroči onesnaženje stanovanjskih, gospodarskih in podobnih objektov, kjer se zadržujejo ljudje in živali ali onesnaženje sosednjih zemljišč in vod, grozi od 800 do 20.000 evrov kazni. Od 400 do 12.000 evrov je kazen, zagrožena za samostojnega podjetnika posameznika.

E. S.