Podrta drevesa so gasilci odstranjevali tudi v Murski Soboti, Pušči in Rakičanu, kjer so črpali tudi meteorno vodo. Veter je drevesa podiral tudi na območju občine Beltinci.

Kot je razvidno s spletne strani Uprave za zaščito in reševanje, so v občinah Brežice in Krško gasilci posredovali na območjih, kjer je veter odkrival strehe. Veter je lomil tudi drevesa, ki jih s cestišč odstranjujejo cestne in komunalne službe.

Sorodna novica Visoke temperature po vsej državi, na Goriškem namerili 38 stopinj Celzija

Posamezne kraje je prizadela tudi toča, ki je glede na objave na družbenih omrežjih klestila vse od Majšperka do okolice Ptuja. O debelejši toči poročajo tudi z območja Vuzenice.

Približno deset minut je toča tolkla tudi na Brežiškem, kjer so sunki vetra lomili drevesa, iz kanalizacijskih jaškov je bruhala voda. Po besedah prebivalcev se je sredi neurja nad mestom zarisala tudi dvojna mavrica.

Marsikje po državi so prebivalcem na pomoč priskočila prostovoljna gasilska društva.
Ozračje se bo sicer po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) umirilo že v prvi polovici noči.

Živo srebro znova nad 30 stopinjami Celzija

Arso je sicer že v četrtek izdal opozorilo o veliki toplotni obremenitvi, ki bo po nižinah sredi dneva in popoldne prisotna do vključno ponedeljka. Temperature so se tudi danes po nižinah po vsej državi dvignile nad 30 stopinj Celzija.

Vremenska napoved

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Vremenski podatki samostojnih postaj Arsa kažejo, da je bilo ob 15. uri v Novi Gorici 37 stopinj Celzija, v Črnomlju 36, v Ljubljani, Murski Soboti, Kočevju in Novem mestu 34, v Kranju, Portorožu in na Ptuju 33, v Mariboru pa 32.

V Novi Gorici presežena opozorilna vrednost ozona

Potem ko je Arso v soboto izdal opozorilo za Koper, danes opozarja na to, da je opozorilna vrednost ozona presežena v Novi Gorici. Ob 12. uri je bila urna vrednost ozona v Novi Gorici namreč 188 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna vrednost pa je 98 mikrogramov na kubični meter. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, so sporočili z Agencije RS za okolje in prostor (Arso). Glede na vremensko napoved je pričakovati preseženo opozorilno vrednost vse do večera, znova pa v ponedeljek v popoldanskem času.

Arso je v soboto opozorilo o preseženi opozorilni vrednosti ozona izdal za območje Kopra. Na agenciji so ob opozorilu dodali, da preseganje opozorilne vrednosti ozona na tem območju pričakujejo tudi v nedeljo popoldne.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v tem času izogibajo naporom.

Osvežitev v noči na torek

V ponedeljek bo še večinoma sončno, pihal bo južni do jugozahodni veter. Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte. V noči na torek se bodo padavine, sprva bodo vmes tudi nevihte, prehodno razširile nad večji del države in v torek čez dan od severa ponehale. Osvežilo se bo, zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja.