Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot napovedujejo na Agencije RS za okolje (Arso), bo raven ozona v Kopru padla v večernih urah. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Na Arsu pričakujejo preseganje opozorilne vrednosti ozona tudi v nedeljo popoldne.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, sicer dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporu v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Vremenska napoved

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Visoke temperature po vsej državi

Arso je že v petek izdal opozorilo, da bo do vključno ponedeljka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Ob 15.30 je bilo po podatkih Arsa najbolj vroče v Novi Gorici, kjer je vremenska postaja namerila 38 stopinj Celzija. V Ljubljani, Novem mestu in Idriji je bilo 34 stopinj Celzija, v Kranju, Portorožu in Murski Soboti 33, v Mariboru in na Ptuju pa 32.

V nedeljo bo sončno in vroče, popoldne in zvečer bodo posamezne vročinske nevihte. V ponedeljek bo sprva pretežno jasno, popoldne pa se bo od severa oblačnost povečala, začele se bodo pojavljati plohe in nevihte, ki se bodo širile proti jugu in nadaljevale v noč, napoveduje Arso. Vročina se bo tako nekoliko unesla v ponedeljek.

V vročih dneh po navedbah vremenoslovcev veljajo splošna zdravstvena priporočila. Tako moramo uživati veliko tekočine in se izogibati večjim fizičnim naporom. Priporočljivo je uživanje lahke hrane, naša oblačila pa naj bodo iz bombaža ali lanu, lahka in zračna ter svetlih barv. Uporabljajmo sončnike in drugo zaščito pred sončnimi žarki.