Pogovor s hidrologom Janezom Polajnarjem
Sorodna novica Drava narasla v spodnjem toku, v nedeljo nov, a manj intenziven val padavin

Ponoči bo dež od zahoda znova zajel vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem bo zapihal okrepljen južni do jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 14, v alpskih dolinah okoli 3 stopinje Celzija.

V nedeljo bo sprva oblačno s padavinami in nevihtami, ki pa bodo do sredine dneva že ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 stopinj Celzija.

V drugem delu noči na nedeljo bodo sunki južnega vetra na Primorskem lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro. Ob prehodu vremenske fronte v nedeljo zjutraj bo vetrovno tudi drugje, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin bo do nedelje dopoldne padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter.

Na agenciji za okolje so za jutri izdali dve oranžni opozorili: jugozahod države je že v primežu vetra oziroma burje. Z zahoda bodo prišle tudi padavine z nalivi, zato oranžno opozorilo velja še za severozahod države, kjer bodo lahko hudourniške poplave. Obilne padavine bodo tudi južno od Snežnika, zaradi česar bo verjetno poplavljala Kolpa.

Hidrolog Polajnar: Porast hudourniških voda v predgorju Julijcev

Hidrolog Janez Polajnar je dejal, da reka Drava upada in, kot kaže, se bodo poplavljene površine počasi zmanjševale. V predgorju Julijskih Alp, kjer bo največ padavin, lahko narastejo zlasti hudourniške vode. Še posebej skrbi pas padavin, ki se bo razvil ob prehodu vremenske fronte, predvidoma med 2. in 6. uro zjutraj med Koprom in Jesenicami in se bo pomikal proti vzhodu. Prehod te vremenske fronte bo dokaj hiter, a je lahko sprožilec hudourniških poplav v dolinah predalpskega pogorja. Poplavljajo lahko Sava, Sora, Idrijca, Bača, Reka, Kolpa, tudi Krka.

Kot je dejal, bomo do četrtka brez padavin, v petek in v noči na soboto pa kaže na novo poslabšanje v južnem in jugozahodnem delu Slovenije.

Odstranjevanje škode v Piranu

Foto: Okolje Piran
Foto: Okolje Piran

"Sem domačin, Pirančan, in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode," je dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper o včerajšnjem neurju.

Po 10. uri je namreč v Piranu zapihal močen veter, zaradi katerega so nastali visoki dvometrski, celo trimetrski valovi, ki so nametali na obalo ogromne skale.

Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa po Ventinovih besedah velika. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti že v preteklih dneh: polomljena so stekla, razdejani letni vrtovi, poplavljene kuhinje in premočena vsa notranja oprema.

V drugih obalnih občinah včeraj ni bilo posebnosti.

Prebivalcem Pirana Ventin svetuje, da ob napovedanem plimovanju v prihodnjih dneh zaščitijo domove, vhodna vrata, vozila pa naj umaknejo na varno. Ko zaslišijo zvok sirene, pa naj ostanejo doma.

Prehod nove vremenske fronte