Foto: Gasilska enota Nova Gorica/Matjaž Marušič
Foto: Gasilska enota Nova Gorica/Matjaž Marušič

Gasilska zveza Slovenije je vseskozi v stiku z vodjo intervencije glede požara, ki se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal poveljnik zveze Franci Petek, ki se te dni sicer hkrati ukvarja z organizacijo mednarodne gasilske olimpijade v Celju.

Sorodna novica Večina evakuiranih se je vrnila. Šestan: To je največji požar v zgodovini Slovenije.

Razmere so zelo neugodne

Petek je povedal, da so že zjutraj na požarno območje na pomoč napotili gasilce iz podravske in pomurske regije, tako da se je z ognjem bojevalo skoraj 600 ljudi, popoldne pa so tja odšli še gasilci treh ljubljanskih enot. "Ob zadnjem pogovoru mi je vodja intervencije povedal, da bodo potrebovali še kar precej ljudi, o čemer se bodo neposredno dogovarjali z regijskimi poveljniki," je dejal Petek.

Po njegovih besedah so razmere zelo neugodne, potem ko so ob že prej odprtih požariščih na različnih delih kraške regije zdaj dobili še ogenj, ki je prišel z italijanske strani. Obstaja verjetnost, da požarov ni povzročila višja sila, pač pa bi lahko bili tudi namenoma podtaknjeni, je dejal, a dodal, da se s tem trenutno gasilci nimajo časa ukvarjati, saj so že ogrožene hiše in imetje prebivalcev.

Gasilci po njegovem mnenju v hudi vročini opravljajo težaško delo, zato vsake toliko časa potrebujejo počitek, da niso ves čas na prvih linijah požara. Sicer pa se menjajo na 12 ur, ko pride na kraj požara druga skupina gasilcev. Ker je bil aktiviran državni načrt, država zagotavlja tudi stroške za odsotnost prostovoljnih gasilcev iz svojih siceršnjih služb.

Sorodna novica Ogenj v Italiji ne pojenja: "Nona so morali karabinjerji na silo vleči iz hiše. Grozno je bilo."

Kot je še povedal Petek, so stvari imeli v zadnjih dneh že nekajkrat pod nadzorom, pa so se zaradi burje in verjetnih požigov na različnih koncih, kjer se je ogenj začel pojavljati brez pravih razlogov, začeli pojavljati novi.

Za zdaj morebitna pomoč tujih gasilskih enot še ni nujno potrebna, saj uspejo zagotavljati enote iz lastnih vrst, pa tudi sicer je v tem času, ko so požari v velikem delu južne Evrope, to težko pričakovati. "Pomagala sta nam dva italijanska helikopterja, vendar imajo tudi sami velike požare po državi," je še dodal Petek.

Poteka gasilska olimpijada

V Celju bodo zvečer uradno odprli gasilsko olimpijado, ki bo potekala do nedelje, na njej pa bo tekmovalo 198 ekip z več kot 2600 udeleženci iz 20 držav. Dogodek je velik organizacijski zalogaj, saj bo samo za logistično podporo skrbelo približno 2000 prostovoljcev, Petek pa pravi, da dogajanje na Krasu njihovih načrtov ne bo pokvarilo.