Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Požar, ki se je okoli 12. ure pojavil pod daljnovodom Miren–Opatje selo, je gasilcem do poznega večera uspelo omejiti, je za Odmeve poročala novinarka TV Slovenija Ksenija Černuta.

Požar je pod nadzorom predvsem zaradi zračne pomoči. Pomagali so namreč štirje helikopterji, dva vojaška, policijski in helikopter italijanskih gasilcev, ter letalo Slovenske vojske pilatus PC 6.

Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Na požarišču nad Renčami, kjer je zagorelo v nedeljo, je bilo mirneje. Pojavljala so se posamezna žarišča, ki pa so jih gasilci pravočasno odkrili in pogasili.

Čez noč bo na delu še približno 300 gasilcev. Na pomoč so priskočile ekipe iz drugih slovenskih regij.

Slovenske gasilce trenutno najbolj skrbi požar, ki je izbuhnil na italijanski strani. Čez noč bi se lahko razširil tudi na slovensko stran. Sicer pa so čez dan že pomagali italijanskim kolegom, je še poročala TV Slovenija.

Zjutraj so sicer z goriškega Krasa prihajale spodbudne novice, da je noč za gasilce minila razmeroma mirno in je požar pri Renčah pod nadzorom. A dan se je drugače obrnil.

Za dodatno težavo pri gašenju je povzročala še večja okvara na vodovodnem sistemu na tem območju, tako da so morali gasilci vodo dovažati v cisternah od drugod. Proti večeru pa je odgovornim pri Kraških vodovodih okvaro le uspelo odpraviti, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Kras še naprej v plamenih
Gost in dražeč dim na Goriškem

Regijski štab Civilne zaščite za severno Primorsko priporoča vsem prebivalcem širšega območja Nove Gorice, Soške doline in Goriških brd, da zapirajo okna in se ne zadržujejo na prostem. Zračni tok je namreč ogromno gostega in dražečega dima s požarišč na Krasu, predvsem z italijanskega dela, zaneslo na širše goriško območje in daleč po Soški dolini.

Fotografija satelita Sentinel-2, nastala danes (torek). Levo spodaj požar pri Trstu, rjava zaplata nad vasjo Lokvica je pogorišče. Foto: Sentinel Hub/Sentinel-2
Fotografija satelita Sentinel-2, nastala danes (torek). Levo spodaj požar pri Trstu, rjava zaplata nad vasjo Lokvica je pogorišče. Foto: Sentinel Hub/Sentinel-2

Zaradi gašenja in varnosti je daljnovod izključen iz omrežja. Sodeluje tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki pomaga usmerjati gasilce. Po poročanju Televizije Slovenija je v nedeljo na območju prišlo do najmanj 30 eksplozij.

Ognjena stihija na Krasu
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Zaradi požara na italijanski strani meje zaprte ceste in železnica

Dopoldne je zagorelo tudi na italijanski strani. Več požarov se je vnelo ob železniški progi med Devinom in Sabliči, v bližini Tržiča. Zaprli so železniško progo, odsek avtoceste med Redipuljo in Moščenicami ter več regionalnih cest, zato so nastali številni zastoji. Deželna uprava je razglasila izredno stanje in pomagala tistim, ki so obtičali v prometu, je poročala TV Slovenija.

Požar divja še pozno v noč. Na delu je 150 gasilcev, gozdna straža, civilna zaščita in 50 prostovoljcev iz Slovenije. Čez noč sicer ne bodo imeli pomoči petih helikopterjev in dveh letal kanader. Ogenj se je hišam v Medjevasi približal na 300 metrov, a so ga uspeli ustaviti s kanaderjem. Zaradi dima so evakuirali pet družin pri Sabličih, njihovi domovi naj ne bi bili ogroženi. Gori na več mestih vzdolž deset kilometrov. Slišijo se eksplozije min iz prve svetovne vojne.

Plinovod in plinska postaja naj bi bila na varnem, čeprav sta v neposredni bližini požara.

A noč ne za italijanske gasilce ne za kolege na slovenski strani ne bo mirna, je še poročala TV Slovenija.

Spodnje fotografije so z območja med Tržičem (Monfalcone) in Devinom. Avtocesto so zaradi požara tam zaprli.

Požarišče prvega požara obiskal tudi predsednik republike

Vzrok požara še ni znan. Dopoldne sta Kostanjevico na Krasu, kjer je poveljniško mesto gasilcev, obiskala predsednik republike Borut Pahor in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Šestan se je zahvalil vsem gasilcem, ki sodelujejo in so sodelovali v akciji, poudaril je, da je med njimi velika večina prostovoljcev. Ob tem se je dodatno zahvalil Italijanom in Hrvatom, ki so pri gašenju požara pomagali iz zraka. Gasilcem so pri gašenju od nedelje pomagali helikopterji vojske, policije, dva helikopterja civilne zaščite sosednje Furlanije - Julijske krajine in tudi hrvaški kanader.

Pahor se je seznanil s trenutnim stanjem, potekom gašenja in se zahvalil za požrtvovalno delo vsem sodelujočim v tej akciji. Tudi on je pozdravil meddržavno sodelovanje. "Mislim, da je to obet, upanje, da bomo s skupnimi močmi lahko lažje krotili takšne naravne nesreče," je dejal.

Požar se je v noči na ponedeljek nekaj časa še širil proti Lokvici, gasilcem ga je uspelo ustaviti dobrega pol kilometra pred vasjo. Prejšnja noč je bila mirnejša, požar pa pod nadzorom. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Požar se je v noči na ponedeljek nekaj časa še širil proti Lokvici, gasilcem ga je uspelo ustaviti dobrega pol kilometra pred vasjo. Prejšnja noč je bila mirnejša, požar pa pod nadzorom. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Od srede na Goriškem, Krasu in v slovenski Istri razglašena zelo velika požarna ogroženost

Uprava za zaščito in reševanje je z 20. julijem razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje - Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Ajdovščina, Vipava. To pomeni, da ukrep prepovedi kurjenja v teh občinah od srede ne bo vključeval nobenih izjem.

Drugje po državi je z 20. julijem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.
Povsod po državi so v naravnem okolju prepovedani požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove in zunaj pozidanih površin izvajati dejavnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

"Pozivam prebivalce, naj spoštujejo tiste, že dolgo znane stvari glede kurjenja, sežiganja, tudi odlaganja ali pa odmetavanja kakšnih žarečih predmetov, ker tudi to lahko povzroči požar takšnih razsežnosti," je v ponedeljkovih Odmevih Televizije Slovenija prebivalce pozval poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor. Še vedno je aktiviran državni načrt ukrepanja ob večjih požarih v naravnem okolju, ki med drugim zagotavlja pomoč gasilcev iz različnih delov Slovenije.