Foto: BoBo
Foto: BoBo

Še vedno je aktiviran državni načrt ukrepanja ob večjih požarih v naravnem okolju, ki med drugim zagotavlja pomoč gasilcev iz različnih delov Slovenije

Po poročanju TV Slovenija se je na tem območju včeraj zgodilo najmanj 30 eksplozij ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne. Vzrok požara še ugotavljajo. Trenutno je pod nadzorom, aktivna so le posamezna žarišča. Čez noč bo na terenu kot požarna straža ostalo približno 200 gasilcev.

Gasilcem je dopoldne pri gašenju pomagalo pet helikopterjev: dva helikopterja Slovenske vojske, dva helikopterja civilne zaščite sosednje Furlanije - Julijske krajine ter helikopter slovenske policije, popoldne pa po poročanju TV Slovenija le še helikopter Slovenske vojske.

"Trenutno izvajajo čiščenje in zalivanje robov požara, da se požar ne bi znova razplamtel oziroma razširil," je za Televizijo Slovenija dejal vodja intervencije Simon Vendramin. "Razmere so zelo kritične zaradi visoke temperature, fantje, ki so na terenu, opravljajo fizično delo, oblečeni pa so v popolno zaščitno osebno varovalno opremo, kar predstavlja zelo veliko obremenitev."

Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana sredstva iz prve svetovne vojne

Sorodna novica Požar se je zaradi vetra znova razplamtel v smeri proti vasi Lokvica

Požar na goriškem Krasu, ki je v nedeljo dopoldne izbruhnil na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je ponoči nekaj časa še širil proti Lokvici, gasilcem ga je uspelo ustaviti dobrega pol kilometra pred vasjo.

Ker požar spremljajo eksplozije ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, so na terenu tudi državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, pojasnjuje poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. "Zato tudi gasilci na območjih, ki so označena kot nevarna, sploh ne smejo na območje in se zato varujejo ob cestah, prometnicah in objektih, ki so namenjeni temu, da se prepreči kakšen neljubi dogodek," je dejal za Radio Slovenija.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je v nedeljo dejal, da so se začeli pregrevati tudi večji kosi neeksplodiranih sredstev, kar predstavlja veliko nevarnost.

Pripadnika enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi sta začela delati v nedeljo dopoldne. Čez dan sta na varno odstranila tri topovske granate italijanske izdelave iz prve svetovne vojne v skupni masi približno 20 kilogramov, je razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pristojni pozivajo prebivalce, naj se ne približujejo požarišču in naj sprostijo okoliške ceste.

Požar na Krasu pod nadzorom, a nevarnost ostaja

S požarom na Krasu se bojuje več kot 400 gasilcev